keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Rakkaudesta aseisiin

Jennifer Clement: Rakkaudesta aseisiin
(Gun Love)
Suom. Terhi Kuusisto
Like 2018


Pearl on asunut koko ikänsä autossa äitinsä kanssa. Auto kököttää asuntovaunualueen reunalla Floridassa, vieressä on kaatopaikka ja alligaattoreita kuhiseva joki, ja kaikilla on ase.

Tiedättekö sen säännön Tšehovin aseesta, että jos ensimmäisessä näytöksessä seinällä roikkuu ase, kolmanteen näytökseen mennessä sillä pitää ampua. Niin sitä vaan, että tässä kirjassa oli tämän perusteella melko selvää, että jossain vaiheessa paukkuu, koska aseita oli ihan joka hiton kulmalla.

Tämä oli aika helppolukuinen, mutta toisaalta aiheeltaan rankka kirja. Pearlin maailma on  kummallinen mutta hänelle ihan normaali. Kaikki hänen elämänsä aikuiset ovat epävakaita tai muuten hämäriä, mutta silti ainoita jotka hänellä on. Minusta kirjassa oli kuitenkin paljon rakkautta aseiden seassa. Joskus sitä vain käy niin, että jumittuu viideksitoista vuodeksi autoon asumaan, vaikkei oikeastaan ollut tarkoitus missään vaiheessa jäädä. Niin siinä voi vain käydä.

Kai tämä kirja kertoo nykypäivän Amerikasta ja ottaa kantaa aselakiin, jos sen niin haluaa lukea. Minä olen vähän huono lukemaan kirjoja kovin yhteiskunnallisesti, mutta koska jopa minä huomasin tämmöisen subtekstin, kai merkitys on sitten aika selvästi sinne kirjoitettu. Ja onhan Ameriikan aseasiat sellainen aihe, josta kannattaakin kirjoittaa.

Joka tapauksessa, oli miten oli, tykkäsin tästä kirjasta kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti