torstai 1. marraskuuta 2018

Toivoa sopii + Patrick Melrose

Edward St Aubyn: Toivoa sopii (Patrick Melrosen tarina IV-V)
(Mother's Milk, At Last)
Suom. Markku Päkkilä
Otava 2018

Lienee aluksi paikallaan vähän selitellä. Olen ollut jokseenkin poissaoleva bloggaaja viime kuukausina ja siihen on useita syitä ja osittain kyseessä on myös vahinko. Tai siis, että en ole missään vaiheessa tehnyt mitään tietoista päätöstä olla bloggaamatta, niin vain kävi. On kuitenkin ihan selkeitä syitä tälle kaikkoontumiselle.

Esimerkiksi se, että kesällä (eikä se nyt vieläkään ole mitenkään ohi (tai siis kesä on, jopa kaltaiseni kesänpitkittäjän on se ehkä näin marraskuussa myönnettävä)) kävin aika vakavaa keskustelua itseni kanssa siitä, miten haluan elää, haluanko kirjoittaa ylipäätään yhtään mitään, ja siinä tuoksinassa oli vaikea motivoitua bloggaamaankaan. Tuntui, että haluan ehkä sittenkin olla ihan yksityinen anonyymi itähelsinkiläinen ihminen, jonka ajatukset kaikesta ovat vain hänen omassa päässään ja kirjallisuusasiat keskittyvät pelkästään lukemisosastolle. Edelleen tuntuu vähän siltä, mutta ei enää ihan niin kohtalokkaalla ja lopullisella tavalla. Että bloggaus jatkunee, toisin sanoen.

Sitten oli se, että vaihdoin työpaikkaa. Tai siis työpistettä oikeastaan, saman työnantajan listoilla olen edelleen. Tämä ensimmäinen työkuukausi on ollut mielettömän hieno, mutta myös niin intensiivinen, jännittävä ja stressaava, että varsinkin aluksi lukeminen oli ihan mahdotonta kun olin niin kierroksilla koko ajan. Nyt alkaa vähän helpottaa, vaikka edelleen olen kyllä koko ajan ihan törkeän täpinöissäni. Bloggaamiseen tämä liittyy sikäli, että a) kirjoitan aika paljon kirjoista, ja b) ei ole riittänyt kärsivällisyys myöskään blogihommiin jos ei lukemiseenkaan.


No mutta asiaan! Luin Patrick Melrosen tarinan ensimmäiset osat keväällä ja odotin innolla viimeisten osien suomennoksia. Juoksin kirjan kirjastosta ja sitten katselin kuinka se pölyyntyi pöydällä, kun en vaan osannut tarttua siihen. Lopulta sain itseni ylipuhuttua lukemaan sillä, että luettuani kirjan voin katsoa HBO:lta Patrick Melrose -sarjan, jota olen myös odottanut ihan hulluna.

Kirjan ensimmäinen ja sarjan neljäs osa on nimeltään Äidin maito. Siinä Patrickista on tullut keski-ikäinen isähenkilö, jonka äiti tekee hidasta kuolemaa. Äiti haluaa testamentata koko Patrickin perinnön jo eläessään hieman epäilyttäville rummuttajahipeille. Sitten äiti haluaa, että Patrick auttaa häntä kuolemaan. Samaan aikaan Patrick kokee, että hänen vaimonsa on hylännyt hänet ja huolehtii vain lapsista. Tämä kaikki saa Patrickin tarttumaan pulloon oikein kaksin käsin. Tämä osa oli oikein hyvä. Tarina kulkee Patrickin pojan Robertin, vaimon Maryn ja Patrickin itsensä näkökulmasta, ja on todella kiinnostavaa, miten Patrick yrittää yhtä aikaa estää äitiään antamasta pois koko omaisuuttaan ja lakimiehenä ei voi olla tekemättä testamentista täysin pitävää. Myös Patrickin dokauskuvaukset ovat surkuhupaisuudessaan mielettömiä ja hänen molemmat poikansa ihania.

Viimeisessä kirjassa äiti on viimeinkin kuollut. Patrick on eronnut, ollut itsetuhoisuutensa vuoksi mielisairaalassa ja koettaa nyt taiteilla selvin päin läpi hautajaisten, joissa kokoontuu kirjasarjan henkilökaarti. Tämä kirja oli vähän tylsä, mutta samalla lohdullinen lopetus sarjalle.


Sitten pääsin viimein katsomaan sarjaa! Oooh, Benedict Cumberbatch! Ja olihan se oikein hyvä. Vähän ärsytti, miten huonosti näyttelijöiden ikääntyminen oli maskeerattu, tai sitten erityisesti Nicholas Prattin esittäjä ei vain osannut näytellä vanhempaa kuin on. Sarja on varsin uskollinen kirjoille, jos nyt ei lasketa sitä, että kirjat ovat eri järjestyksessä kuin sarjan osat. Patrickin isä on kirjoissa esitetty vielä huomattavasti julmempana ihmishirviönä kuin sarjassa, äidin luonnetta ei myöskään avata niin paljon kuin olisin halunnut. Sarjassa korostetaan selkeämmin Patrickin ongelmien juontumista lapsuuden hirmuisista kokemuksista, eikä Patrick ole niin pisteliään ilkeän hauska kuin kirjoissa. Mutta mitä siitä, tosi hieno sarja silti! Suosittelen!

2 kommenttia:

 1. Saat anteeksi, mutta kiva kun tulit takaisin! Lukuvinkkejä on odotettu ja (koska) olin jo unohtanut vinkkauksen sarjan ekasta osasta. Nyt kun mulla on taas Bookbeat päällä, otinkin tän heti käsittelyyn (sieltä ekasta siis)!

  Mutta mistä toi sarja tulee? Mulla ei ole maksukanavia tällä hetkellä, mutta "laitan muistiin" eli unohdan heti kerrottuasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä näköjään vastataan nopeasti kommenteihinkin! Mutta kivaa, että yksi lukija on jäljellä (ellei siis ole tässä välissä ehtinyt kyllästyä ja häipynyt).

   Sarja tais olla HBO:lla.

   Poista