torstai 29. marraskuuta 2018

Argonautit

Maggie Nelson: Argonautit
(The Argonauts)
Suom. Kaijamari Sivill
S&S


Tästä kirjasta on vähän vaikea sanoa mitään.

Kreikkalaisessa mytologiassa argonautit seilasivat pitkän matkan Argo-laivalla. Matkan aikana Argon joka ainoa osa vaihdettiin, mutta perille saapuessa laiva oli edelleen Argo. Vaikka se on kokonaan uusi, se on silti Argo. Kirjassa Maggie Nelson menee naimisiin muunsukupuolisen Harry Dodgen kanssa. Samaan aikaan kun Maggie odottaa heille vauvaa, Harry aloittaa testosteronihoidon. He molemmat muuttuvat eri ihmisiksi eri tavalla, mutta pysyvät silti itsenään.

Nelson kertoo omasta elämästään, rakkaudesta, vanhemmuudesta, muutoksesta, feminismistä, ja heijastelee asioita eri lähdeteoksiin. Jännittävän tieteellinen elämäkerta tämä. Yhtä aikaa hyvin lämpimän henkilökohtainen ja hyvin teoreettinen.

Minusta tuntuu, että tästä kirjasta on vaikea sanoa mitään siksi, että tosi usein tuntuu, etten osaa puhua näistä asioista oikeilla termeillä, ja jos ei osaa puhua oikein, voi loukata tahtomattaan. Näillä asioilla tarkoitan esimerkiksi muunsukupuolisuutta ja sateenkaarevia asioita ylipäätään. Ja lisäksi, joskus on asioita, joista on ihan hyvä lukea, mutta voi olla vain nöyrästi kuuntelijan penkillä ja oppia viisaammiltaan, ei ole pakko osallistua kaikkiin keskusteluihin.

Mutta sen voin sanoa, että olen tositositosi iloinen, että luin tämän kirjan. Opin siitä paljon. Aloitin kirjan vähän riskillä pahimmassa lukujumissa, oikeastaan tajuamatta mihin olin tarttunut. Ajattelin vain, että kyseessä on kehuttu ja pikkuruinen kirja, lukaistaanpas tämä nopeasti, ja sitten olin hetken kohtuullisen kokoisessa paniikissa kun tajusin, että hitto, tämähän onkin tietokirja ja vieläpä aika hankala. Mutta lukea posotin kirjan viimeiset 150 sivua yhtenä päivänä ja hups vaan, lukujumi oli kaikkoontunut. Oli mukava huomata, että osaan edelleen a) lukea, b) lukea jokseenkin haastavaa kirjallisuutta, ja c) nauttia jokseenkin haastavasta kirjallisuudesta.

Joten suosittelen Argonautteja kovasti kaikille muillekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti