tiistai 5. kesäkuuta 2018

Hell or High Water

David Mackenzie 2016

Kuva

Tuijotin leffakotelon kantta kulmat kurtussa töissä tovin enkä millään keksinyt, minkä ihmeen takia olisin varannut tämmöisen elokuvan. Tässä ei ole yhtään mitään, mikä minua kutsuisi. Chris Pine on Hollywoodin suurten Chrisien* joukossa se, josta en pidä, ja tämmöinen rikoslänkkärigenre ei tosiaan ole minun juttuni.

Sitten muistin, että ai niin. Varasin Hell or High Waterin kerran yöllä, kun ystävät olivat meillä istumassa iltaa ja kehuivat tämän olevan viime vuosien parhaita elokuvia. Pyöräytin silmiäni ja huokasin. Kai se pitää sitten katsoa.

Ja hyvä että katsoin.

Elokuva kertoo texasilaisista veljeksistä, joiden äiti on kuollut, ja nyt he ryöstävät pankkeja. Toby (Chris Pine) on eronnut isä, Tanner (Ben Foster) on juuri päässyt vankilasta. Heidän peräänsä lähtee kaksi Texas Rangeria, joiden suhde perustuu siihen, että toinen on alkuperäisiä amerikkalaisia ja toinen rasisti.

Tämähän kuulostaa aika peruspertsalta. Leffan loputtua tuumimme molemmat Roscoen kanssa, että olihan se ihan hieno, mutta ei tästä kyllä mitään mieleen jää. Mutta. Nyt seuraavana päivänä olen vähän eri mieltä. Itse asiassa elokuva jäi mietityttämään aika paljonkin. Veljesten syyt pankkiryöstöihin on motivoitu hienosti. Periytyvä köyhyys ja väkivaltaisuus on iso ongelma, jota tämä elokuva kuvaa hyvin. Lisäksi elokuva on erittäin hyvin näytelty ja todella hyvän näköinen.

Suunnittelemme pidempää matkaa Ameriikkaan jossain vaiheessa ja leffaa katsoessa mietin ääneen sitä, miten pelottavalta se maa tuntuu. Käsitykseni Amerikasta perustuu luonnollisesti lähinnä elokuviin ja kirjoihin, ja niiden perusteella jokaisella amerikkalaisella on vyön alla ase, eivätkä he epäröi käyttää sitä. Tietenkin tämä on ihan liioiteltua. Käsittääkseni Amerikassa ammutaan aika vähän suomalaisrouvia, tai edes suomalaisrouvien miespuolisia perheenjäseniä, mutta silti. Hurjaa.

Vielä pitää tästä leffasta sanoa, että Chris Pine oli itse asiassa ihan ookoo. Hänellä on ihan liian kauniit kasvot, että hän saa tosiaan näytellä kaksin käsin pärjätäkseen enkelinä ihmisten näköisten ihmisten keskellä, mutta kyllä hän tässä pärjää oikein hyvin.

* Suosikkini on tietysti Chris Pratt, kuten kaikkien muidenkin Chrisien. Kakkosena tulee Hemsworth. Ja lisäksi, inhoan alaviitteitä blogiteksteissä. On tosi rasittavaa kelata tekstiä eestaas lukiessa. Joten sori tästä, en ota tavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti