keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

The Gentleman's Guide to Vice and Virtue

Mackenzi Lee: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue
HarperCollins 2017


Joulun alla pyörin tuolissani, että mitä ihmeen ihmettä minä ostan itse itselleni joululahjaksi! Kukaanhan ei osta niin hyviä kirjajoululahjoja kuin minä minulle, enkä voinut jättää tilaisuutta käyttämättä. Kyllä joululahjakirja pitää saada! Halusin kovasti Miki Liukkosen O:n, mutta olin jo päättänyt ostaa sen Roscoelle, joten se siitä. Sitten ihan puhtaalla fiiliksellä päätin, että jumaliste, nyt, minä ostan tämän kirjan ilman minkäänlaisia järkiperusteluita!

Tai no olihan siinä tietenkin sellaisia järkiperusteluita, että olin nähnyt paljon hyviä arvioita kirjasta ja päättänyt lukea sen jo ajat sitten, mutta kuulostaa paljon kivemmalta olla ihan huoleton hulivili ja ostella ihan intuitiolla, niin väitetään nyt niin sitten.

Aloin lukea kirjaa joululomalla ihan tohkeissani. Se kertoo Henry "Monty" Montaguesta, nuoresta yläluokan miehestä 1700-luvulla, joka on lähdössä Grand Tourille Manner-Eurooppaan rakkaan ystävänsä Percyn kanssa. Monty on aikamoinen riesa perheelleen, hän elää juopotellen ja naiskennellen kaikkea mikä pysyy hetken paikallaan, erityisesti hänen isäänsä kismittää Montyn viehtymys miehiin, mikä 1700-luvulla oli vielä melkoinen synti ja rikos. Monty itse ei välitä oikein mistään muusta kuin itsestään, bailaamisesta ja vähän rakkaasta Percystä. Percy on tummaihoinen hienon perheen poika, joka ei kuitenkaan ihonvärinsä vuoksi voi koskaan olla tasavertainen 1700-luvun Englannissa. Montyn ja Percyn kiertueelle mukaan äkkäytyy bear leader, holhoaja, jonka tarkoitus on huolehtia, ettei Monty sekoile, ja että Montyn pikkusisko Felicity saatetaan kouluun.

Montyn itsekeskeiset touhut tuhoavat kuitenkin kiertueen jo lähtökuoppiinsa. Pariisissa hän koheltaa Ranskan kuninkaan juhlissa ja varastaa viattomalta näyttävän esineen, joka kuitenkin on arvokkaampi kuin kukaan osasi arvata. Tämän myötä menee bear leader hukkaan ja Monty, Percy ja Felicity rynnivät yhtäkkiä rahattomina halki Euroopan.

Kirjan lukemiseen meni yllättävän pitkä aika, ottaen huomioon, että se on varsin helppolukuista ja hauskaa tekstiä. TGGTVAV on periaatteessa varsin herttainen YA-romanssi, mutta myös vauhdikas seikkailutarina. Itseäni ehkä vähän nyppi se, että olisin mieluummin lukenut vähemmän seikkailullisen gueer romanssin onnistuneesta Euroopan kiertueesta, mutta menihän se näinkin. Juoni sinänsä on ihan ok, minulle vain olisi riittänyt vähempikin seikkailu. Olen sillä tavalla austenilainen, että minusta on ihan riittävää, jos henkilöt lähinnä seisoskelevat salongeissa, eikä tarinassa ole välttämätöntä olla SEKÄ maantierosvoja ETTÄ merirosvoja. Mutta ymmärrän kyllä, että nykyajan nuorison oletetaan kaipaavan toimintaa.

Pitää kuitenkin sanoa, että Monty oli oikein virkistävä päähenkilö. Harvoin tapaa noin hedonistista, omahyväistä ja mänttipäistä hahmoa, joka on kuitenkin jollain tavalla herttaisa. Joten jos ja kun tämä sarja jatkuu, aion kyllä lukea, varsinkin kun seuraavassa osassa kertojana on ilmeisesti Montyn nörttisisko Felicity. Toivottavasti tulee myös kolmas osa, jossa ääneen pääsee iiiihhana Percy!

Ja lisäksi vielä, kansi on minusta törkyhieno!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti