sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Star Wars - The Last Jedi

Rian Johnson 2017

Kuva

Meillä on ollut pitkä kaksivuotinen jouluperinne, että käymme Roscoen kanssa katsomassa uuden Star Wars -elokuvan. Tänä vuonna se meni pieleen, koska Roscoen työpaikan pikkujouluihin kuului leffanäytös, mikä oli minusta aivan törkeää minua kohtaan. Kuinka ne kehtaavat viedä työntekijänsä keskellä viikkoa elokuviin eikä jonnekin aamuun asti sekoilemaan ja juopottelemaan! No, tarkemmin ajateltuna, ehkä se ei ollutkaan ihan niin törkeää kuin sillä hetkellä tuntui. Mutta joka tapauksessa se tarkoitti, että olin yksin Star Warsini kanssa.

Sitten tuli se ongelma, että olisi niin paljon muitakin elokuvia, jotka oikeastaan näkisin mieluummin elokuvissa kuin Viimeisen jedin. Haluaisin nähdä The Killing of a Sacred Deerin, The Squaren, uuden Woody Allenin, vaikka se onkin kontroversiaalia. On niin vähän mahdollisuuksia mennä elokuviin nykyään, että tuntuu kovin vaikealta mennä silloin katsomaan joku suuri avaruustaistelupläjäys hienon draaman kustannuksella. Sitten alkoi tulla kohuotsikoita, että Viimeisen jedin joku kohtaus jakaa ihmiset voimakkaasti, enkä voinut lukea niitä, koska piti nähdä ensin elokuva, ja aloin pelätä, että kohta joku spoilaa koko homman, koska sellaisiahan ihmiset ovat, inhottavia spoilaajia. En koskaan unohda sitä yhtä poikaa, joka yhtäkkiä kesken yliopiston proseminaarin out of nowhere spoilasi koko porukalta Kuudennen aistin, ja se oli AIVAN TÖRKEÄÄ, enkä ikinä anna anteeksi, tai se yksi tyttö, joka yhtäkkiä bileissä kertoi miten Rimakauhua ja rakkautta päättyy, niin inhottava ihminen, vaikka silloin luulinkin, että hän puhui Frendien Rachelista ja nauroin niin hölmölle kommentille. No, joka tapauksessa, sitten seuraavaksi elokuviin meno eteni niin, että sovin naapurin kanssa, että mennään yhdessä, ja alkoi suuri aikataulujen yhteensovitus, joka lopulta päättyi niin, että torstaina pääsimme elokuviin.

Huh huh, näin pitkälle on päästy tässä bloggauksessa ennen kuin on päästy edes elokuviin. Mutta teidän on ymmärrettävä, että näistä Star Warseista on vähän vaikea kirjoittaa mitään. Olen jotenkin paniikissa, kun se edellinen tämän kolmikon elokuva oli niin salattu, ettei siitä voinut sanoa oikeastaan mitään, mikä näemmä ilmenee tästä bloggauksestanikin. Tähän elokuvaan ei käsittääkseni liity mitään suurta hiljaisuutta, osittain ehkä koska siinä ei varsinaisesti tapahdu mitään hirveän ihmeellistä.

Leffassa käy nimittäin niin, että Rey on salaisella saarella houkuttelemassa äkäistä Luke Skywalkeria lähtemään taas jedihommiin, mutta Luke on vähän, että pidä kuule tunkkis. Samaan aikaan kapinalliset taistelevat toisaalla kaukaisessa galaksissa pimeän voiman joukkoja vastaan. Kauheasti on avaruustaistelua, pahikset onnistuvat jäljittämään hyvisten alukset jollain omituisella systeemillä, kun taas samaan aikaan Rey ja Kylo Ren muodostavat jonkinlaisen telepaattisen yhteyden ja alkavat bondailla salaa. Sitten on lisää avaruustaistelua, ja toisaalla Finn ja hänen uusi kaverinsa Rose lähtevät jonnekin kaukaiselle kasinolle etsimään jotain taitavaa koodinmurtajaa saadakseen rikottua pahisten seurantasysteemin. Sitten on taas avaruustaistelua.

Pidin tästä elokuvasta kyllä ihan, mutta en läheskään niin paljon kuin The Force Awakensista tai Rogue Onesta. Juoni oli monin paikoin tosi lapsellinen ja jopa höperö, mutta sen paikkasivat hienot näyttelijät. Erityisesti pidin Benicio Del Toron näyttelemästä koodinmurtajasta, Kylo Reniä esittävä Adam Driver on aina loistava, mutta Luke Skywalker ja Leia Organa ovat tietysti elokuvan kohokohtia. Eräs viisas naapurini, eri kuin se jonka kanssa kävin elokuvissa, huomautti Facebookissa, että Luke näyttää ihan Vesa-Matti Loirilta, ja tästä ajatuksesta oli vähän haastavaa päästä eroon. Myös elokuvan vitsit olivat tosi hyviä, nauroin pari kertaa ihan kunnolla. En muista, että aiemmissa elokuvissa olisi ollut ihan tämmöistä läpänheittoa, mutta arvostan kyllä. Aina on tilaa vitseille, jos ei ole, niin sitten on joku pielessä.

Se on vielä sanottava, vähän asian vierestä, mutta onpa ihan mahtavaa huomata, miten huippuja rooleja Laura Dern on viime aikoina saanut. Muistan kun muutama vuosi sitten googlasin Derniä, että onkohan se kuollut kun ei ole tehnyt mitään aikoihin, ja nyt hän on kaikkialla. Iso rooli tässä, uudessa Twin Peaksissa ja Big Little Liesissa. Ihanaa, että ihminen voi saada superuran, vaikkei ole alle kolmikymppinen. Hyvä Laura Dern!

Näissä tunnelmissa jään odottamaan ensi joulua ja seuraavaa Star Warsia. Onkohan se sitten taas joku Rogue Onen kaltainen väliosa. Voi että, toivottavasti siinä on taas Darth Vader!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti