tiistai 5. syyskuuta 2017

Tule takaisin, Mr. Bojangles

Olivier Bourdeaut: Tule takaisin, Mr. Bojangles
(En attendant Bojangles)
Suom. Ville Keynäs
Siltala 2017


Olen ollut viime aikoina tosi huonovointinen ja ahdistunut työasioista ja on vaikea keskittyä oikein mihinkään, kun en saa nukuttua kunnolla. En voi esimerkiksi kuunnella äänikirjoja kun ajatus ei pysy kasassa, kirjakirjaa lukiessa joudun lukemaan saman sivun useampaan kertaan.

Tämmöisessä tilanteessa Mr. Bojangles oli erinomainen kirja. Se on lyhyt, hullu ja ihana.

Kirja kertoo pienestä pojasta, jonka elämä on mieletön seikkailu. Hän asuu äitinsä ja isänsä kanssa, joiden hullu rakkaus tekee elämästä juhlaa. Äidillä on joka aamu uusi nimi, pöydän alle on sammunut senaattori, paras leikkikaveri on lemmikkikurki neiti Turhamainen, kun Pariisi kyllästyttää voi lentää linnaan Espanjaan jatkamaan juhlia. Illan päätteeksi isä ja äiti laittavat lp-soittimeen Nina Simonen Mr. Bojanglesin ja tanssivat.

Kaikki on tietysti liian ihmeellistä ollakseen pidemmän päälle mahdollista. Kirjan kertojina vuorottelevat lapsi ja isä, joka yrittää sompailla vaimonsa epävakauden ja rakkauden kanssa. Perheen mielipuolinen elämänilo tulee kirjasta voimakkaasti päälle ja samoin tarinan väistämätön loppu koskettaa. Tykkään lukea näin ehdottomasta rakkaudesta, vaikka itse arvostankin tasaisempaa arkea.

Välillä vähän kyllä ahdistuin lapsen sekoittamisesta tämmöiseen sekoiluun, mutta sitten muistutin itselleni, että tämä on vain tarinaa. Ja toisaalta, ei tämä huono tarina ollut lapsen kokemuksista mielenterveysongelmaisessa perheessä, jos tämän niin haluaa lukea. Itse luin tämän satuna, jonka sanoma oli, että it's better to burn out than fade away.

PS: Jos tiedät kivan ja rauhallisen työpaikan kivalle ihmiselle niin voin tulla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti