maanantai 20. helmikuuta 2017

Suomen historia

Petri Tamminen: Suomen historia
Otava 2017


Tiedättekö joskus, kun katselee sitä kirjapinoa, joka olisi tarkoitus seuraavaksi lukea, mutta kaikki vähän ällöttää. Kaikki kirjat ovat kauhean paksuja, on liian tiivis ladonta ja puistattaa. Sellaisessa tilanteessa on mahtavaa, kun töissä sattumalta ottaa käteensä Petri Tammisen Suomen historian pikalainana, ja voi hyvillä mielin kääntää selkänsä ahdistavalle pinolle.

Suomen historia koostuu pienistä tarinoista koko itsenäisen Suomen historian ajalta. Joiltain vuosilta on useampi juttu, joiltain ei ollenkaan. Tamminen on haastatellut satoja ihmisiä ja kirjannut heidän tarinansa omaan tyyliinsä. Suomen historia koostuu sodista, peltotöistä, koulusta, olympialaisista, Armi Kuuselasta, ohi hiihtävästä Kekkosesta, keskioluesta, asuntolainan koroista, EU:sta, työttömyydestä, urheilusta, maitolaitureista. Tavallisten ihmisten tavallisesta elämästä.

Kirjan parissa nauratti monta kertaa, pari kertaa vähän itketti, ja tuli suuri tarve lukea juttuja kaikille ääneen. Ja luinkin. Väkisin pomolleni kesken työpäivän, esimerkiksi.

Kirjasta välittyy Suomi, joka on vähän ulkoa vähän kummallinen ja hupsu, haikea, mutta sisältä lempeä ja lämmin. Tämmöisessä Petri Tammisen filtteröimässä Suomessa minä asun mielelläni, tämän maan minä allekirjoitan. Hieno pieni kirja, suosittelen erityisesti isälleni, mutta myös kaikille muille.

4 kommenttia:

 1. Pidin tästä, Tammisen kertomuksista. Minullekin tuli mieleen, että näitä juttuja olisi kiva lukea/kertoa ääneen. Jonkin taisin kertoakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävänikin viesti minulle, että tätä ois pakko lukea ääneen. Jännä, että kirja tosiaan tuntuu kutsuvan siihen!

   Poista
  2. Tulisiko se siitä, että nämä ovat syntyneet suullisina kertomuksina, jotka Tamminen on vain kertonut kirjallisesti?

   Poista
 2. Tiedän sen tunteen.
  Siksi lyhyet kirjat <3!
  Tätä odotan mielenkiinnolla kirjastosta. Itse asiassa taisin ostaa hänen jonkun merikirjan alesta kans pinoon...

  VastaaPoista