keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Transformers

Michael Bay, 2007


Minulla ei ole ollut koskaan erityistä kiinnostusta transformerseja kohtaan. Se on tavallaan hyvin selvää, ja yhtä aikaa vähän omituista. Kun toisaalta minä en nykyään yhtään pidä typeristä action-kohelluksista, mutta sitten taas minä pidän niistä enemmän kuin mistään, jos niissä on joku supersankari, tai ne sijoittuvat kaukaiseen galaksiin. Että periaatteessa transformersit voisivat ihan hyvin olla juuri minun juttuni, mutta sitten taas njääh.

Viime aikoina elämääni on kuitenkin tullut elementtejä, joiden vuoksi katsoin tarpeelliseksi hommata itselleni perustietämyksen transformerssejen meiningistä. Olen katsonut aika paljon nelosella näkyvää piirrettyä Transformers Rescue Bots -sarjaa, mutta se on vähän spinoff transformerseista, eikä siinä ihan käy selville, mikä on transformersien idea. Sen sarjan merkittävin anti on hyvin jännittävä tunnusmusiikki. "Optimus Prime tehtävän antoi! Opi ihmisiltä, heitä suojaa, elä hyvin, muita kunnioita!" No juu, mutta ajattelin, että helpoiten pääsisin kärryille, jos katsoisin tämän elokuvan.

Tämän sain selville.

  1. Transformersien kotiplaneetalla Cybertronilla tapahtui jotain jotain en tiedä mitä kauan aikaa sitten. Väki jakautui hyviin autobotteihin ja pahoihin decepticoneihin, ja avaruuteen sinkosi myyttinen kuution muotoinen kapistus, johon oli säilötty kaikki voima. No tietenkin se päätyi maahan. Paha Megatron tuli perässä, hyvät autobotit taas sen perässä.
  2. Transformersit voivat muuttua koneiksi. Esimerkiksi Bumblebee on Chevrolet Camaro ja Optimus Prime on rekka. Mutta sitten taas tämä myyttinen kuutio aiheuttaa sen, että koneet voivat muuttua transformerseiksi. Että olivatko transformersit ensin koneita vai koneet ensin transformerseja? Tätä voisikin pohtia pitkään, onko kyseessä cybertronilainen muna-kana-ongelma? Tai ehkä tämä on ihan selvä juttu niille, jotka ovat asiaan enemmän perehtyneet. Kuulisin mielelläni!
  3. Todella huonoja piiloutujia nuo autobotit. Kyllä en usko, että jää huomaamatta, kun omakotitaloalueella yhtäkkiä hengaa viisi kerrostalon kokoista robottiukkoa, jotka tallovat kaiken ja katkovat sähkölinjat. Silti jäi. Elokuvan taikaa.
  4. Transformersit ovat hyvin kömpelöitä. Optimus Prime on luvannut suojella ihmisiä, mutta kaatuilee ihmisparvessa miten sattuu. On hämmästyttävää, miten ympäriinsä kolisevat transformersit eivät liiskaa satoja ihmisiä elokuvassa, koko ajan melkein osuvat. Kauheaa kohellusta on transformersien touhu.

Noin muuten elokuva oli ihan hyvä. Riittävän hauska ja menevä, yllättävän hyvännäköinen, vaikka on yhdeksän vuotta vanha. Aika paljon liian pitkä kylläkin.

Jännä oli, miten leffassa kaikkien päähenkilöiden iho oli ihan kauheassa kunnossa. Tai siis oikein hyvässä kunnossa, jos ajattelisi, että he ovat ihmisiä, mutta kauheassa, ottaen huomioon, että he olivat superhollywoodelokuvassa, jossa kaikki kiillotetaan.

Sitä jäin heti alusta asti miettimään, että eikö ole oikeastaan aika lapsellista ajatella, että kaikkialla avaruudessa ja koneplaneetoilla kaikki olisi muuten kuin meillä. Miksi transformersit jakautuisivat hyviin ja pahoihin? Jotenkin se tuntuu kovin inhimilliseltä. Jotenkin toivoisin joskus, että nämä avaruuden asukit voisivat olla jotain muuta kuin me. Jotain enemmän.

Mutta ihan kivoja nuo transformersit. Voisin katsoa lisääkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti