maanantai 19. joulukuuta 2016

Mustang

Deniz Gamze Ergüven, 2015

Kuva

On viisi kaunista siskosta. He ovat ihania tyttöjä, riehakkaita, itsepäisiä, iloisia, tykkäävät pojista ja hölmöilystä. Harmillisesti he asuvat Pohjois-Turkissa, vanhanaikaisessa kyläyhteisössä on tosi vaikeaa olla nykyaikainen tyttö. Naapurin mamma on nähnyt tyttöjen humputtelevan poikien kanssa rannalla ja orpojen tyttöjen mummo ja setä päättävät, että nyt saa moinen loppua, tai tytöt eivät koskaan pääse hyviin naimisiin.

Koska se on tyttöjen suurin päämäärä vieläkin jossain. Olla vaatimaton ja kunnollinen vaimo. Mutta siskokset ovat 2010-luvun tyttöjä, he haluavat juhlia ja riehua, olla kauniita ja vapaita. Hiljalleen mummon talo muuttuu yhä tarkemmin tilkityksi vankilaksi ja sisko toisensa jälkeen järjestetään naimisiin.

Tyttöys on yksi lempiaiheistani, jota odotin tosi paljon syksyn kohukirjalta Tytöt, mutta siinä petyin. Tässä tyttöyttä ja sisaruutta käsitellään aivan ihanasti.

Mustang on todella vaikuttava elokuva, se on kaunis, hauska, surullinen ja tosi jännittävä. Se on kuin Virgin Suicides, mutta käsittelee islamilaisen maailman ja länsimaiden yhteentörmäystä todella konkreettisella tavalla. Täältä Suomesta on tosi vaikea käsittää, että tyttö on monissa paikoissa muiden ihmisten omaisuutta, jolla ei ole mitään sananvaltaa omaan tulevaisuuteensa. Tämmöistä katsoessaan muistaa olla kiitollinen siitä, että sain olla tyttö täällä, missä kukaan ei ole koskaan yrittänyt rajoittaa minua mitenkään. Niin pitäisi olla kaikilla tytöillä.

Ja Roscoe, kun mietittiin, miksi elokuvan nimi on Mustang, niin se on sedän auton merkki. Luin juuri jostain. Eli ei tässä elokuvassa ollut lopulta sitä yhtäkään vikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti