tiistai 11. lokakuuta 2016

Kerro minulle jotain hyvää

Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää
(Me Before You)
Suom. Heli Naski
Gummerus 2015


Louisa on höpsö ja pukeutuu värikkäästi. Hän on töissä kahvilassa, seurustelee jo ties kuinka monetta vuotta himourheilija Patrickin kanssa ja asuu vanhempiensa vaatekomerossa. Sitten hän saa potkut ja päätyy vasta halvaantuneen Willin hoitajaksi. Will on aiemmin ollut pankkiiritähti Cityssä, seurustellut kauniiden naisten kanssa ja harrastanut extreme-lajeja eksoottisissa maisemissa. Nyt on melko synkkää hänellä, ymmärrettävästi.

Lukiessa oli kieltämättä ikävä olo. Olin etukäteen tietoinen, että tarina on loukannut vammaisia. Ymmärrän sen hyvin. Will haluaa kuolla. Hän on luvannut vanhemmilleen puoli vuotta, jonka jälkeen hän aikoo hakeutua Dignitas-klinikalle Sveitsiin. Lienee ymmärrettävää, että ihmiset, joiden tilanne on sama kuin Willin, ovat tästä suivaantuneet. On tylsää, että halvaantuneiden elämä esitetään mediassa näin, ja vaikka Willin tarina on sydäntä särkevä, on se silti aika asenteellinen, ja tämä vaikutti lukukokemukseeni. Halukas voi lukea lisää vaikka tästä The Guardianin artikkelista.

Tästä huolimatta pidin kyllä Louisasta ja Willistä. Kirja oli minusta koskettava ja laadukas viihdekirja, ja melko varmasti luen vielä jatko-osankin jonain päivänä, ja leffan katson varmasti sitten joskus kun se tulee vastaan. Olin kuitenkin vähän pettynyt, koska edellinen lukemani Moyes oli niin hyvä, eikä tämä yltänyt samalle tasolle. Jännä, että Goodreadsissa pisteet menevät toisin päin. Ehkä tämä on helpompi, suuren yleisön kyynelten heruttelija. Tai sitten minä olen vain ronkeli. Saatan olla.

2 kommenttia:

  1. Kuulin viime viikolla eräältä henkilöltä, että tämä kirja oli inspiroinut hänet kirjoittamaan fan fictionia. Ei kuulemma ollut lopetus miellyttänyt.

    VastaaPoista