maanantai 29. elokuuta 2016

Inherent Vice

Paul Thomas Anderson 2014

Kuva

- Paul Thomas Andersonin Inherent Vice on tullut Netflixiin ja se katsotaan nyt, ilmoitti Roscoe touhukkaana kiivetessään sohvalle.
- Ei mutta sehän on kuulemma ihan huono, yritin vastustella. - Katso, se kestääkin kaksi ja puoli tuntia, ei tässä ole nyt aikaa mihinkään elämän mittaisille huonoille elokuville.
- Ei se ole huono, Kille (nimi muutettu) sanoi, että se on älyttömän hyvä ja vähän niin kuin Big Lebowski.
- Ai, no jos Kille sanoi niin kai sitten.

Ja tottahan se on, että kannattaa mieluummin kuunnella ihmisiä, joiden maun tietää hyväksi, kuin jotain Hesarin elokuva-arvostelijoita. Olin aikoinani menossa katsomaan Inherent Vicea innolla elokuviin, mutta sitten muistin, että Andersonin edellinen elokuva, Mestari, on piirtynyt mieleeni kaiken tylsyyden huipentumana, ja sitten elokuva jotenkin puolihaukuttiin Hesarissa.

Inherent Vice oli hauskinta pitkään aikaan. Ihan kaheli elokuva. Juonessa en pysynyt kärryillä yhtään, osittain, koska neuloin samalla ja osittain, koska olin tosi väsynyt. Juoni oli aika monimutkainen ja toisaalta ehkä vähän sivuosassakin. Elokuva kertoo pössyttelevästä hippiyksityisetsivästä Doc Sportellosta (Joaquin Phoenix), jonka entinen tyttöystävä tulee alussa pyytämään apua, kuten hyvässä yksityisetsiväelokuvassa kuuluukin. Sitten on hippejä vihaava poliisi, kauhea kiinteistögrynderi, heroinisteja, prostituoituja, paljon pössyttelyä. Elokuva on hauskasti niksahtanut, välillä on ihan todella erinomaisen lapsellista huumoria, eikä missään vaiheessa tullut turhan vakava olo.

Lähtökohtaisesti pidän kaikesta hippeihin liittyvästä, lisäksi pidän kaikesta mitä Joaquin Phoenix tekee ja täytyykin sanoa, että tästä tuli ehkäpä suosikkini Paul Thomas Andersonin elokuvista. Suurin osa ihmisistä tuntuu olevan sitä mieltä, että hänen mestariteoksensa on There Will Be Blood, mutta minusta sekin oli tylsä ja ankea, sen sijaan olen pohjattomasti rakastanut Boogie Nightsia, ja tämä kiri vähintäänkin samalle viivalle kuin se.

2 kommenttia:

 1. There Will Be Blood oli kaiken tylsyyden multihuipentuma, mää en ymmärtäny sitä yhtään!

  K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Tai luulen, että ymmärsin, mutta tylsä se oli siitä huolimatta.

   Poista