keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Keskilännen keittiöt

J. Ryan Stradal: Keskilännen keittiöt
(Kitchens of the Great Midwest)
Suom. Mari Hallivuori
Tammi 2016


Olipas kummallinen kokemus. En osaa oikein kunnolla perustella, mutta tämä kirja oli parasta mitä minulle on tapahtunut pitkään aikaan. Keskilännen keittiöt on lämminhenkinen tarina valkoisesta roskaväestä, ruokasnobbailusta, kuolemasta, nuoruudesta, vanhuudesta, alkoholismista ja perheestä, esimerkiksi. Jostain syystä minusta kyseessä on lähes täydellinen kirja.

Kirja kertoo tavallaan Evasta, joka kirjan alussa syntyy ja hiljalleen kehittyy supertaitavaksi julkkiskokiksi. Oikeastaan Eva on salaperäinen kulissi kaikelle hänen ympärillään, hahmo, joka hengailee taustalla. Vain yhdessä luvussa Eva on päähenkilönä. Jokaisessa luvussa on äänessä eri henkilö, joka jotenkin liittyy Evaan, mutta enemmän kuitenkin ruokaan ja ihmisiin Ameriikan Keskilännessä.

Ehkä pidin kirjasta niin paljon siksi, että minulla ei ollut minkäänlaisia odotuksia. Tartuin siihen pelkästään kannen ja hauskan nimen perusteella, en tiennyt yhtään mistä on kyse. Huomaan, että liian usein nykyään odotan jotain lukemaltani ja sitten petyn. Ei pitäisi odottaa mitään. Pitäisi vain sokkona poimia ja ilkamoida tarinoissa.

Todennäköisesti kyse oli myös siitä, että satuin tarttumaan kirjaan juuri oikealla hetkellä ja minulla oli sopivasti aikaa juhannuksen paluujunassa hypätä tarinan kyytiin. Joskushan kyse on ihan vain ajoituksesta.

Joka tapauksessa, hieno kokemus. Ei ylen syvällinen, mutta erittäin viihdyttävä ja tuli todella tarpeeseen. Vankka suositus kesäkirjaksi.

2 kommenttia:

  1. Kävin tänään hakemassa tuon kirjastosta. Kansikin on niin herkullinen etten meinaa malttaa odottaa, että pääsen lukemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti on sinulle yhtä hyvä kokemus kuin minulle!

      Poista