torstai 19. toukokuuta 2016

The End of the Tour

James Ponsoldt, 2013


Iso rasti seinään, Siina on katsonut tositapahtumiin pohjautuvan elokuvan, joka ei ärsyttänyt häntä!

Elokuva kertoo Rolling Stonen toimittajasta, kirjailija David Lipskysta, joka lähtee haastattelemaan David Foster Wallacea, Amerikan kuuminta kirjallisuustähteä, joka on kirjaturneella romaaninsa Infinite Jest kanssa.

Kaikki kirjallisuutta seuraavat tietänevät, että Wallace tappoi itsensä 2008. En tiedä onko sillä hänen kirjailijuutensa kannalta merkitystä, en ole lukenut hänen kirjojaan (vielä), mutta elokuvan kannalta sillä tavallaan on. Infinte Jest on käsittääkseni merkittävimpiä amerikkalaisia romaaneita ikinä, ja Wallace oli hyvin masentunut ja persoonallinen tyyppi.

Elokuva alkaa, kun Lipsky saa kuulla Wallacen kuolemasta ja alkaa muisteloida heidän yhteistä aikaansa haastattelun puitteissa. Heidän välillään on kiinnostavaa jännitettä, kun toinen on Amerikan isoin kirjailijastarba, joka ei ole kiinnostunut maineesta, ja toisen kirjat eivät ole saaneet juurikaan huomiota, vaikka kirjailija sitä kovasti kaipaisi.

Elokuvassa Lipsky ja Wallace lähinnä hölöttävät eri paikoissa. Jos ei ole kiinnostunut hölötyksestä, tämä ei ole elokuva sinulle. Jos on, sitten tämä kannattaa katsoa. Itse olin erityisen kiinnostunut Wallacesta, jota Jason Segel esittää mielestäni erittäin hyvin. En tiedä mimmoinen Wallace oikeasti oli, mutta Segelin esittämä versio ainakin on oikein mainio. Sen sijaan Lipskya esittävä Jesse Eisenbergiä en oikein kestä. Tai ehkä hän on erikoistunut ärsyttäviin tyyppeihin, kuten Mark Zuckerberg, ja jos on näin, hän tekee sen oikein hyvin.

Elokuvan jälkeen tuli semmoinen olo, että antakaa mulle se Infinite Jest nyt heti välittömästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti