keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Pajulinnun huuto

Päivi Alasalmi: Pajulinnun huuto
Gummerus 2015


Luin vasta Alasalmen kirjan Joenjoen laulu, joka kertoi kolmessa eri ajassa saamelaisista. Pajulinnun huuto jatkaa kirjan ensimmäistä tarinaa, joka olikin Joenjoen laulun paras.

Joenjoen laulussa 1500-luvun saamelaistyttö Soruia jäi kuin nalli kalliolle jonnekin Tornion seutuville yksinään synnyttämään, kun sutki pirkkalainen Kaukomieli hylkäsi hänet siihen. Nyt Soruian poika on jo kuusi vuotta ja elämä palannut uomiinsa, mutta tietenkin Kaukomieli tulee takaisin, eikä yksin. Pirkkalaiset tuovat mukanaan kristinuskon, väkivallan ja ahneuden Joenjoen kultaan. Aanaarin kylän rauhalliset ihmiset ovat ihmeissään.

Pidin tässä(kin) kirjassa ihan hulluna Soruiasta. Saamelaiset ja heidän luonnonuskonsa kuvataan ihanasti, ihmiset elävät rauhallisesti ja sopusoinnussa luonnon kanssa. Törmätessään väkivaltaan he tuijottavat ihmeissään, eivätkä osaa puolustautua moisen järjettömyyden edessä. Arvostan Soruian maanläheistä ja järkevää suhtautumista oikeastaan ihan kaikkeen. Ei lähdetä hötkyilemään vaan tehdään niin kuin oikein on, vaikkei se aina hauskaa olisikaan. Toivoisin itsekin olevani sellainen.

Lisäksi kirja oli varsin toimelias, ei mitään lässytystä vaan verta pakkiin. Kirjan loppu oli suorastaan brutaali, kuten tarinalle oikein olikin.

Toisin sanoen pidin Pajulinnun huudosta erittäin paljon ja aion tutustua Alasalmen muuhunkin tuotantoon. Olen kuullut, että se on hieno ja monipuolinen tuotanto se.

4 kommenttia:

 1. Soruian tarina on todella mielenkiintoinen, voisin lukea vielä lisääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut huhuja, että tarinalle tulisi jatkoa. Toivon, että huhut pitävät paikkansa!

   Poista
 2. Minäkin luin vasta Joenjoen laulun ja ihastuin Soruian tarinaan. Se todella ansaitsee jatkoa! Täytyy lainata Pajulinnun huuto heti seuraavalla kirjastokäynnillä, sait minut kaipaamaan takaisin Soruian pariin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä jatko oli vähintäänkin ansaittu ja toivon tosiaan lisää!

   Poista