keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Kaikki laulavat linnut

Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut
(All the Birds, Singing)
Suom. Sari Karkulahti
Tammi, 2016


Olipa hyvä kirja!

Huomasin epäilyttävän hempukan kannen luotettavaksi lukijaksi tuntemani työtoverin lokerossa, ja ihmettelin, miksi hänen kaltaisensa lukija olisi lainannut näin lälliksen kirjan. Tuommoinen pastellinen ja jotain laulavia lintuja. Erikoista! Sinänsä minulla ei siis ole mitään hempeitä kirjoja vastaan, tämä kyseinen lukija vain ei yleensä lue sellaista kirjallisuutta, ja siksi kirja herätti huomioni. Onneksi otin asian puheeksi ja työtoveri sai selittää, että kansi ei vastaa yhtään sisältöä.

Kuten totta onkin. Kansi harvinaisen huonosti vastaa sisältöä. Kaikki laulavat linnut ei ole yhtään hempukkainen, vaikka lintuja siinä kyllä on, se on myönnettävä. Kirja on mutainen, väkivaltainen ja hieno. Katselin huvikseni instassa muiden maiden kansiversioita, ja esimerkiksi tämä kansi kuvaisi huomattavasti paremmin kirjaa:


Ehkä nämä ovat makuasioita. Tai eivät ehkä ole, vaan nämä ovat makuasioita, nämä kansiasiat.

Kaikki laulavat linnut kertoo Jake Whytesta, naisesta, joka pitää yksinään lampaita. On selvää, että jokin tappaa hänen lampaitaan, onko se joku suuri peto, onko se nuoriso, mikä se on.

Kirja on rakennettu ihan mahtavasti. Nykyajassa Jake hätäilee lampaittensa puolesta, takaumissa hitaasti selviää, miten australialainen nainen on päätynyt yksinään Englannin maaseudulle. Tarina on synkkä, vähän pelottavakin, mutta kirjoitettu aivan loistavasti. Sekä Australian että Englannin luonto on elävänä ympärillä, hämähäkit, ketut, kaikki laulavat linnut.

Pidin tästä kirjasta ihan kauheasti, jos ei tullut vielä selväksi.

2 kommenttia:

  1. Hankin tuon omaksi, mutta olen arastellut sen lukemista. Ankeus ei jotenkin istu nyt minuun. Tuo alempi kansi miellyttäisi minua enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä ollut sillä tavalla masentavan ankea, minusta. Reippaasti kiinni kirjaan vain!

      Poista