keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Zootropolis - Eläinten kaupunki

(Zootopia)
Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush, 2016

Kuva

Näin jossain Zootropoliksen trailerin, ja olin ihan, että kyllä vain, tuo on nähtävä!

Ja oikein hyvähän se olikin. Zootropolis on eläinten kaupunki, jossa eri lajit elävät rinta rinnan. Eläimet ovat jättäneet eläimelliset taipumuksensa historiaan ja kaikki on mahdollista! Vai onko? Judy Hopps on jänis, joka on päättänyt ryhtyä poliisiksi. Se ei vain ole niin helppoa, koska jänistenhän kuuluu viljellä porkkanoita.

Leffassa on vauhdikas rikosjuoni, mutta oikeastaan se kertoo suvaitsevaisuudesta. Ei kettu ole pelkästään ketku, eikä jänis pelokas ja tyhmä, suurin valta voi olla pienimmällä, eikä norsu välttämättä muista mitään. Ulkonäön perusteella ei voi päätellä, mitä eläin on. Tai ihminenkään.

Elokuvan ikäraja on seitsemän, jossa voi siis vanhemman harkinnalla joustaa muutaman vuoden. Jos olisin nähnyt Anun bloggauksen aiheesta ennen kuin ostin liput, olisin varmaan jättänyt ne ostamatta, sillä vaikka Pallas Kanelikakku on aika kylmäpäinen nelivuotias, en silti tietenkään halua altistaa häntä ihan mille sattuu.

Kanelikakun mielestä elokuva ei ollut liian pelottava, mutta minusta se kyllä vähän oli. Teatterissa oli samaan aikaan joku ikätoveri, joka pelottavimmassa kohdassa piti sellaista kauhuelokuvakiljuntaa, että selkäpiitä karmi. Selvästi joillekin Zootropolis oli siis ihan liikaa. Kanelikakulle sen sijaan oli liikaa ennen elokuvaa esitetty uuden Viidakkokirja-leffan traileri. Se vaikuttaa niin kauhealta, etten ehkä itsekään uskalla sitä katsoa. Jostain syystä pieni poika vastaan villieläimet on ihan lällis idea piirrettynä, mutta realistisesti esitettynä se ei enää olekaan enää yhtään ok.

Päätän lausuntoni tiivistämällä näin: oikein hieno lastenelokuva, ja juuri nyt sanomaltaan erityisen tärkeä, mutta liian hurja perheen pienimmille, kuten ikärajakin kertoo.

2 kommenttia:

  1. Se Viidakkokirjan mainos oli jäätävä. Meillä lapsi tuijotti sitä silmät pyöreinä ja kuiskasi, että se piirrettyhän oli tosi kiva, miksi tää on tällainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitäkin mietin, kenelle se elokuva on suunnattu? Se näytti kyllä hienolta, mutta silti jäi käsitys, että kyseessä on lastenelokuva, jota ei voi näyttää ikinä yhdellekään alle 16-vuotiaalle.

      Poista