lauantai 6. helmikuuta 2016

Horrorstör

Grady Hendrix: Horrorstör
Suom. Anna Kalpio
Lector, 2015


Horrorstör on hyvin mielenkiintoinen tapaus. Se näyttää Ikean kuvastolta, mutta on kauhuromaani. Oikeastaan se ei näytä Ikean kuvastolta, vaan Orskin kuvastolta, joka on Ikea-kopio, tavarataloketju, joka tekee vähän niin kuin Ikean kalusteita, mutta halvempia.

Amy on töissä Orskissa. Hänen elämänsä ei ole mennyt niin kuin olisi pitänyt ja hän on kiukkuinen ja rahapulassa. Esimies Basil tuntuu vainoavan häntä ja tavaratalossakin tapahtuu ihan omituisia. Amy lupautuu mukaan yölliseen vartiointipartioon, jonka tarkoitus on selvittää, mitä Orskissa yöllä tapahtuu, kuka mellastaa, sotkee ja rikkoo tavaroita.


Öinen huonekaluhalli on oikeasti pelottava, varsinkin semmoinen, joka on rakennettu 1800-luvun vankilan päälle. Horrorstör on kunnon kummitustarina, jossa halvat huonekalut, kummitukset, rotat ja muut öiset kauhut rynnistävät sivulta toiselle. Kauhu ei ole ominta lajiani, koska olen tosi kova pelkäämään, enkä oikein osaa sanoa pidinkö tästä enemmänkin huonekalukatalogikonseptin ja hauskojen yksityiskohtien kuin oikeasti hyvän tarinan takia. Ehkä Horrorstöriin kannattaakin suhtautua kokonaistaideteoksena, jossa muotoa ei voi erottaa sisällöstä. Minua on kieltämättä aika helppo harhauttaa komealla ulkonäöllä, noin kirjallisuudessa, ehkä vähän elämässäkin, mutta sanoisin, ettei siitä kirjallisuudessa niin kauheasti haittaa ole. Tärkeintä että on mukavaa, viihtymään tänne on tultu.

Toisin sanoen varsin viihdyttävä ja esteettisesti miellyttävä kokemus tämä Horrorstör.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti