torstai 7. tammikuuta 2016

Turisti

(Turist)
Ruben Östlund, 2014

Kuva

Olin sivuuttanut koko tämän elokuvan, en tosiaankaan tiedä miksi, kunnes ihana työtoverini päätti, että nyt tuo hölmöily saa riittää, ja varasi elokuvan minulle puolestani. Siis varasi omalle kortilleen, ja kun se saapui, heilutti sitä kirjastosalissa korkealla ja huusi: "NYT SE ON TULLUT!" Näin päättelin, että on se vissiin katsottava. Kyseinen työtoveri halusi minun katsovan elokuvan, koska hänelle oli tullut elokuvasta mieleen minun perheeni.

Nyt olen kieltämättä hieman huolissani, millaista kuvaa levitän perheestäni maailmalle.

Turisti kertoo ruotsalaisesta ydinperheestä, joka lähtee Alpeille viideksi päiväksi laskettelemaan. Kiireinen iskä, kaunis ja rauhallinen äiskä, kaksi suloista lasta, hieno hotelli, sukset, hissit, upeat maisemat. Sitten tapahtuu jotain odottamatonta, eivätkä kaikki perheenjäsenet reagoi tapahtumiin toivotulla tavalla.

Pieni tapahtuma saa koko perheen sijoiltaan. Millaisia ihmisiä me oikeastaan olemme? Voiko sitä tietää, ennen kuin todella joutuu testiin?

Tästä puhuimme Roscoen kanssa. Siitä tuli vähän samantyyppinen keskustelu, kuin perheen norjalaisella ystävällä ja hänen parikymppisellä tyttöystävällään, mutta pienemmässä mittakaavassa. Kai se niin on, että kaikki kuvittelevat olevansa sankareita, mutta oikeaa reaktiotaan ei voi tietää, ennen kuin joutuu kokeilemaan.

Lisäksi Turistista oli se ilo, etten enää halua Alpeille laskettelemaan. Olen joskus kuvitellut haluavani, mutta nyt ymmärsin, että siellähän on ihan kamalaa.

Joka tapauksessa erittäin hieno elokuva. Yhtä aikaa traaginen, mietityttävä ja sairaan hauska. Sellainen yhdistelmä ei ole helppo, mutta Turisti onnistui. Kiitos siis työtoverille, joka huolehtii sivistyksestäni, sellaisia ne kirjastolaiset ovat parhaimmillaan.

4 kommenttia:

 1. Ai nyt tää on dvd:llä, kiitos! Meidän piti mennä katsomaan tää mutta unohdettiin, voi tulla aikamoiset keskustelut meilläkin, odotan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olis kyllä varmasti ollut hieno elokuvissa, on niin mahtavia vuoristokohtauksia. Mutta meni telkkaristakin hienosti, ei siinä.

   Poista
 2. Nautin arvioistasi! Monituista kirjaa olen (toisinaan epäsuorasta) kehoituksestasi lukenut!

  Tulin tekemään vastapalveluksen ja suosittelen sinulle Ylen Areenasta löytyvää elokuvaa Rakkautta Detroitissa (pöljä suomennos, ja kuvauksessakin on pöljyyttä, mutta ei anneta sen häiritä). Ellet ole sitten jo nähnyt sitä nyt telkkarista tai joskus muutoin (The Giant Mechanical Man oli sen oikea nimi).

  Näiden elokuva-arvioidesi perusteella kuvittelen tämän sopivan, vaikken tietysti lainkaan todellisuudessa tiedä. Tämä se oli: http://areena.yle.fi/1-2203580

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos blogista on jotain iloa jollekin muullekin kuin minulle! Ja kiitos suosituksesta, taidanpa heti tänään katsoa leffan, näköjään vielä viisi päivää Areenassa. Vaikuttaa oikein kiinnostavalta! Alkuperäinen nimikin on mahtava.

   Poista