torstai 28. tammikuuta 2016

Starred Up

David Mackenzie, 2014

Kuva

Ihmettelin itseäni, kun tämä elokuva tuli kirjaston varauksesta. Miksi ihmeessä minä varaisin tämmöisen elokuvan? Kannesta tulee mieleen tv-sarja Prison Break, jossa käsittääkseni ilmeetön kalju mies veljineen pakenee vankilasta, eikä semmoinen kiinnosta minua yhtään. En tiedä miksi, ei vain kiinnosta. En oikein pidä ilmeettömistä ihmisistä, varmaan siksi.

Vein elokuvan kuitenkin kotiin. Elokuvan nähdessään Roscoe innostui, ilmeni, että leffa on saanut 99% Rotten Tomatoesissa. Olin edelleen vähän, että no joo, äijiä vankilassa, kiinnostaapa, no kyllä ei kiinnosta. Tässä vaiheessa Roscoe ei kuitenkaan enää kysellyt, vaan oli jo lykännyt levyn koneeseen. Ajattelin, että voinhan tässä neuloa samalla.

Kiinnosti se sitten kuitenkin, kovastikin. Starred Up kertoo 19-vuotiaasta Ericistä, joka siirretään aikuisten vankilaan. Hän on brutaalin väkivaltainen eikä välitä mistään. Samassa vankilassa asustaa Ericin isä Neville, jonka Eric on viimeksi nähnyt ihan pienenä. Elokuva kertookin oikeastaan heidän suhteestaan.

Joskus on hyvä mennä oman turva-alueensa ulkopuolelle ja katsoa jotain, mikä ei lähtökohtaisesti kiinnosta. Ericin ja Nevillen tarina oli vaikuttava ja toisaalta sai miettimään, millaista elämä on, jos lähtökohdat ovat heikot, eikä ole työkaluja selvitä edes päivittäisestä kanssakäymisestä ihmisten kanssa ilman väkivaltaa. Ehkäpä joidenkin päättäjienkin kannattaisi katsoa Starred Up ja miettiä, kannattaako tosiaan päivähoidosta säästää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti