perjantai 4. joulukuuta 2015

Taking Off - Otetaan hatkat

Milos Forman, 1971

Kuva

Innostuin kun satuin kääntämään Teemalle juuri kun Taking Off oli alkamassa. Näin tämän elokuvan muistaakseni joskus varhaisteininä, ehkä skidisti elokuvan pääosatyttöä nuorempana, ja se oli hämmentävä kokemus.

Taking Off on komedia perheestä, jonka teini-ikäinen tytär karkaa koelaulutilaisuuteen. Vanhemmat menevät ihan kauhuihin muutaman tunnin poissaolosta ja saavat kotiin palaavan tytön karkaamaan oikeasti. Elokuva kertoo vanhempien yrityksistä etsiä tytärtä ja ymmärtää häntä, esimerkiksi kokeilemalla huumeita.

Muistan katsoneeni elokuvaa lapsena jotenkin aivan ymmyrkäisenä. En voinut käsittää, miten AIKUISET voisivat käyttäytyä noin, aikuisethan ovat viisaita ja leppoisia, eivätkä ainakaan kiinnostuneita mistään huumeista, eiväthän aikuiset syö edes karkkia. En tiedä mistä tämä aikuiskäsitykseni mahtoi olla peräisin, mutta olin pitkään sitä mieltä, että aikuisena elämä on aikamoista harmaata puuroa. Siksi tämän elokuvan aikuisten inhimillisyys ja sekoilu tuntuivat aivan käsittämättömiltä.

No, nyt kun olen itse lähempänä elokuvan aikuisia kuin nuorisolaista, pystyin aika eri tavalla käsittämään molempia sukupolvia, ja elokuvakin tuntui paljon tunnistettavammalta. Joskus on hauskaa katsoa uudestaan elokuvia, jotka ovat tehneet jonkinlaisen vaikutuksen lapsena, ja yrittää tavoittaa silloiset tunteet. Lämmin olo tästä jäi, sekä itseäni että elokuvaa kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti