torstai 17. joulukuuta 2015

Muhammad Ali's Greatest Fight

Stephen Frears, 2013


"Mistä minä bloggaisin? Ollaanko me katsottu mitään elokuvia viime aikoina?"
"Kirjoita siitä Stephen Frearsin Muhammad Ali -dokkarista."
"En minä ole nähnyt sitä."
"Ei se haittaa. Minä olen."

Jaaha.

No niin.

Stephen Frearsin Muhammad Ali -elokuva kertoo käsittääkseni Muhammad Alista. Siinä oli dokumenttimateriaalia yhdistettynä keksittyyn, kertoi Roscoe, mutta hän ei ole vielä ottanut selvää, miten paljon oli totta ja miten paljon keksittyä.

"Miksi sinä haluaisit, että minä kirjoitan Muhammad Alista?"
"Se oli tärkeä poliittinen vaikuttaja, eikä ihmiset välttämättä tiedä sitä!"

Elokuva kertoo Alin taistelusta aseistakieltäytyjänä, rasismista ja USA:n oikeusjärjestelmästä.

Elokuva on kuulemma sukua Frearsin elokuvalle The Queen, joka myös yhdistää dokumenttia ja fiktiota. The Queenissa sekoittaminen ei haitannut, mutta tässä se oli ongelma. Fiktiivinen tarina kertoi poliittisesta väännöstä Alin ympärillä, mutta itse Alia ei näytellyt kukaan. Niin että kyllähän se vei paukkuja tarinasta, kertoi Roscoe. Elokuva näin ollen hajosi. Tämä oli Roscoen mielestä hassua, koska periaatteessa olisi voinut ajatella, että koska tässä dokumentin ja fiktion jako on paljon selvempi kuin The Queenissa, tämä olisi toiminut paremmin, mutta ei, kyllä hankalammin tehty The Queen oli parempi.

"Dokumenttimatsku vain vieraannuttaa katsojan, niin se on!"
"Siksi varmaan minäkään en tykkää mistään tosipohjaisista tarinoista, heti vieraannun. Kaikki päästä keksitty on tuhat kertaa parempaa! Mutta oliko tämä sinusta hyvä elokuva?"
"Kyllä sen ihan mielellään katsoi. Oli kiva tietää asiasta. Mutta jäi se vähän kehitelmäksi."

Niin että nyt me kaikki voimme sitten katsoa Stephen Frearsin Muhammad Ali -elokuvan ja päättää oliko Roscoe oikeassa vai väärässä. Uskoisin, että oikeassa, koska hänellä on semmoinen tapa. Ja nyt menen lukemaan kirjan loppuun, että huomenna voin kirjoittaa jostain, mistä itsekin tiedän jotain. Tai no, ensin katson Siskonpedin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti