sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Mantelimaa

Miina Supinen: Mantelimaa
WSOY, 2015


Lainasin Mantelimaan pikalainana kirjastosta heti sen ilmestyttyä, mutta jotenkin se jäi kymmenen sivun jälkeen kesken, en ehkä ollut riittävän joulumielellä. Sitten ostin sen e-kirjana, koska olin varma, että Supisen fanina joskus tulee oikea hetki Mantelimaalle. Ja niin se tulikin, jouluna!

Mantelimaa oli paras joulukirja, mitä voin kuvitella. Se kertoo huvipuiston ja ostoskeskuksen risteymästä, Mantelimaasta, jouluteemaisesta puistosta, jossa mekaaniset tontut ja porot ilmestyvät maan alta, kaikilla työntekijöillä on pakko olla tonttulakki, pipari tuoksuu ja joululaulut soi. Mantelimaan johtaja Jonne J. Halkio haaveilee valtavasta suklaaputouksesta, jossa stripparit kylpevät suklaassa. Kirjan päähenkilö on entinen laulutähti, nykyinen klovni ja perheenäiti Molli, jonka Jonne haluaa Mantelimaahan esiintymään.

Mantelimaan alla möyrii pelottava tonttuarmeija, pinnalla joulu, seksi, väkivalta ja lapsuuden traumat sekoittuvat hurjaksi mylläkäksi. Mantelimaa on mahtavan häiriintynyt paikka, kaikki kirjan henkilöt aivan loistavia. Suosikkini oli Mollin afasiasta kärsivä aviomies Keke, jonka repliikit olivat parhaita. Pidän myös Supisen tavasta tehdä naishahmoja, jotka voivat olla yhtä aikaa pulleita äitejä ja seksipetoja, strippareita ja ystävällisiä akrobaatteja. Niin kuin oikeat naiset oikeassa maailmassa, mutta harvemmin kirjallisuudessa.

Mantelimaata oli mahtavaa ahmia. Viimeiset parikymmentä sivua loikin läpi kauhuissani siitä, että kirja vääjäämättä loppuu, ja siitä, miten Supinen muka voi onnistua lopettamaan kirjan kunnialla niin vähillä sivuilla, mutta niin vain onnistui. Olisin mielelläni lukenut Mantelimaasta vaikka sata sivua lisääkin, mutta kunnioitettavaa nykymaailmassa kerrankin lukea kirja, jossa ei ollut mitään turhaa.

Kaikkinensa mielestäni Supisen paras kirja, aivan villi ja hullu. Arvostan.

4 kommenttia:

 1. Kivaa kun sinäkin ihastuit tähän kirjaan :D

  VastaaPoista
 2. Ai että. Minä olen nyt kahdesti ollut kuulemassa, kun Supinen puhuu tästä teoksesta mutta en ole saanut vielä aikaiseksi lukea. Odotan tätä kyllä, vaikuttaa juuri minulle sopivalta kirjalta outouksineen ja nyt kun sinäkin vielä kehut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että sinulla on tämä herkku vielä edessäpäin! Odotushan se on parasta, joulussa ja jouluaiheisissa kirjoissa.

   Poista