torstai 19. marraskuuta 2015

Väsyneitä vastauksia haastekysymyksiin

On omituisen kipeä olo, pää on pöpperöinen ja joka paikkaa kummasti kolottaa. Olisi tässä kaksi kirjoituspäivää, mutta koska ajatus ei oikein juokse, ajattelin tässä finrexin-kuppi toisessa kädessä vastata kahteen haasteeseen, jotka sain aikoja sitten Marjatalta ja Lilliltä. Tai oikeastaan ajattelin olla ankimus ja vastata vain haasteiden kysymyksiin ja jättää haasteen jatkamisen tältä erää. Anteeksi! Mutta kiitos haasteista, niistä tulee aina tosi hyvä mieli.


Marjatta antoi lauseiden alkuja.

1. Minusta kirja saa olla mieluusti ulkonäöltään – tyylikäs, huomiotaherättävä, kaunis, seesteinen ja värikäs. Ei välttämättä kaikkia kerralla, mutta jotain noista. Tykkään myös, että kirja on sidottu kunnolla, että paperi on laadukasta, että teksti on tarpeeksi selkeällä fontilla ja että rivinvälit ja marginaalit ovat riittävät. Suurin osa kirjoista ei vastaa vaatimuksiani, mutta luen ne toki silti.

2. Olen oppinut kirjoista, että – maailma on iso ja monimutkainen, ihminen pieni ja mitätön. Ja olen oppinut myös, että hyvä voittaa aina, että tietoa ei ole koskaan tarpeeksi, että aina on mahdollisuus jos tarpeeksi yrittää. Ja paljon muutakin.

3. Mielipaikkani lukiessa on – sänky, mutta periaatteessa luen kyllä vaikka päälläni pylvään nokassa, jos on hyvä kirja.

4. Kirjahyllyssäni on – varmasti jonkun mielestä liikaa kirjoja, mutta minun nähdäkseni kirjahyllyä on liian vähän. Tämä on pieni ongelma, jonka olen väliaikaisratkaissut hätämajoittamalla kirjoja töissä pukukaappiini, jonne ei enää oikein mahdu takki.

5. Toivon, että – hyvä voittaa.

6. Koulussa minä – tykkäsin lähes kaikesta, paitsi fysiikasta, kemiasta ja liikuntatunneista.

7. Ikävöin – nykyisin aika vähän, ennen ihan aina.

8. Syksyllä – on märkää, kylmää, kiireistä, synkkää ja pimeää.

9. Olen pettynyt – ihmiskunnan moniin osiin.

10. Kirosanani on – aika usein jestus maaria, mutta usein myös ihan vain perinteinen ja hyvin tehokas vittusaatana tai jotain mitä nyt tulee ensimmäisenä mieleen, paskanperkele tai muu vastaava. Jos lapsi on läsnä niin voi rotko on ehkä nykyisin yleisin.

11. Haaveilen – ajasta kirjoittaa.


Lilliltä sain perinteisenmuotoisia kysymyksiä.

1. Mikä oli suosikkikirjasi lapsena?
Tosi monet. Vaikka Oi ihana Panama, Jasonit, Rasmus-nallet ja Pekka Töpöhännät. Nyt kun on oma lapsi, olen huomannut, että monet lapsuuden kirjat ovatkin ihan kauheita. Esimerkiksi Pekka Töpöhäntää en halua lukea enää ollenkaan, kun ne ovat pelkkää kiusaamista, kostamista, kiusaajan nöyryyttämistä ja ilkeilyä. En viitsi lukea semmoisesta, kun voi lukea kivoistakin asioista.

2. Mikä kirja teki vaikutuksen teini-ikäisenä?
John Irvingin Kaikki isäni hotellit oli tosi iso juttu. Luin sen mahdollisesti liian nuorena, joten sen teki suuren vaikutuksen.

3. Jos saisit omistaa vain yhden kirjan, mikä se olisi?
Aaaaargh, mikä hirveä skenaario. Joku hyvin paksu ja hyvä, jota en ole vielä lukenut, ja sitten hilloaisin sitä loppuikäni lukemattomana hyllyssä. Vaikka Sota ja rauha sitten.

4. Mikä kirja on vaikuttanut elämääsi eniten käytännön tasolla?
No öm. Ehkäpä Salingerin Sieppari ruispellossa. Tai en minä tiedä miten se on vaikuttanut käytännössä, kielenkäyttöön ainakin.

5. Mikä kirja on saanut sinua katsomaan ympäröivää maailmaa uusin silmin?
Varmaan monikin, mutta luen oikeastaan aika vähän kirjallisuutta, jonka varsinainen tarkoitus on avata silmiä, koska tykkään lukea mieluummin viihtyäkseni. Mutta tuleehan siinä viihtymisen sivussa usein tajuttua jotain reaalimaailmastakin, ja usein näin käy juuri scifiä lukiessa. Ehkä Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät oli sellainen, koska en tosiaan ollut tajunnut yliopistomaailman raadollisuutta ennen sitä.

6. Mikä on paras tänä vuonna lukemistasi teoksista?
Antti Salmisen Lomonosovin moottori, Karen Joy Fowlerin Olimme ihan suunniltamme, Miki Liukkosen Elisabet tai Antti Holman Kauheimmat runot. Äänikirjana parhaita ovat olleet Andy Weirin The Martian ja E. Lockhartin We Were Liars.

7. Kuinka usein käyt kirjastossa?
4-5 kertaa viikossa.

8. Luetko e-kirjoja?
Luen. Mulla on aina kesken e-kirja, äänikirja ja ainakin yksi kirjakirja.

9. Mikä on viimeisin lukemasi tietokirja?
Kirjastossa elämäkerrat luokitellaan tietoon, joten viimeisin on varmaan ollut Huumeasema Zoo. Tosin juuri nyt luen kirjaa Pariisitar - Missä ja milloin vain, joka on kans vankkaa tietoa pariisittarelaisuudesta. Onko tuollaista sanaa olemassa?

10. Missä luet mieluiten?
Kotona, sängyssä, kahvikupin kanssa.

11. Minkä kirjan aiot lukea seuraavaksi?
Juuri nyt olen siinä harvinaisessa ja onnellisessa asemassa, ettei ole ihan pakkopakko lukea mitään, vaan voin seuraavaksi napata jotain ihan spontaanisti. Olen vähän kelannut lukevani ainakin jossain vaiheessa Muumilaakson marraskuun, koska marraskuu on lukuhaastekuukausi, ja niinä iltoina kun lukuhaasteen 30 sivua on lukematta ja haluaisi oikeastaan mieluummin nukkua, on kiva olla jotain helposti luettavaa, jossa on mielellään kuvia. Siksi minä sitä Pariisitartakin luen, se oikein suhisee kun sitä lukee niin nopeasti.

Kiitos kysymyksistä!

4 kommenttia:

 1. Kiitos Siina kivoista vastauksistasi. Noihin minun lauseenalkuihini olit jatkanut muutamassa kohdassa samoin kuin olisin itse jatkanut, esim. kohta 6 "Koulussa minä ...".
  Tervehtymistä sinulle! Flunssat on aina inhottavia. Itsellä ei ole mitään muuta kuin vähän alakuloa, vaihteeksi. Pitää vain potea paha pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksista, toivottavasti sinultakin alakulo kaikkoontuu.

   Poista
 2. Monet lapsuuden kirjat onki! Just luin K:lle Hanhiemon iloista lipasta, eipä se kovin iloinen ollut kun lähes joka lorussa toruttiin ja annettiin piiskaa. Eipä sitten luettu.

  K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen viime aikoina järkyttynyt myös Marikista, jossa Marikki, Liisa, Ella ja Miia nyrkkitappelivat niin että veri lensi. Ja Eemelin isä on niin hirveä hahmo, ettei lapsi suostu edes kuuntelemaan. Aika erikoista, itse en muista mitään tuommoista lapsuudesta, tykkäsin vaan kauheasti. Nykyisin sitä on niin herkkä.

   Poista