torstai 8. lokakuuta 2015

Tulvaniitty

Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty
(The Lowland)
Suom. Sari Karhulahti
Tammi, 2014


Olin kuullut vuosien saatossa Lahirista pelkkää ylistystä. Olin käsityksessä, että hänen taitonsa ilmenee parhaiten novelleissa, ja minä kun en niistä novelleista niin, joten jäi Lahiri tutustumatta. Joku aika sitten kuitenkin ostaa paukautin uusimman romaanin Tulvaniitty e-kirjana, kun ajattelin, että onhan se varmasti hyvä kun on niin kovin rakastettu.

Sitten lukupiirini valitsi Tulvaniityn lokakuun kirjaksi. Olin aivan mielissäni, koska minähän halusin lukea Lahiria ja viimeinkin oli pakko!

Tulvaniitty kertoo kalkuttalaisista veljeksistä, Subhashista ja Udayanista, heidän erilaisista valinnoistaan, rakkaudesta toisiaan kohtaan ja kaikesta mitä siitä seuraa. Kirja alkaa 50-luvulta ja päättyy nykypäivään. Oikeastaan kirja kertoo perheestä, rakkaudesta ja valheesta, Intiasta ja Amerikasta. Iso tarina, pitkä tarina.

Mutta voi. En tiedä oliko syynä se, että oli pakko lukea, vai se, että tämä kirja ei vain ollut minun juttuni, mutta kovin olin nihkeä lukukokemus. Tavallaan pidin kirjasta, halusin sen lukea, olin ihan kiinnostunut tarinastakin, mutta Lahiri kirjoittaa jotenkin niin kaukaa ja etäisen kohteliaasti, etten päässyt missään vaiheessa oikein sisään hommaan. Muutamassa kohtaa kirja onnistui imaisemaan mukaansa kunnolla, mutta muutaman sivun kuluttua huomasin taas olevani käsivarren mitan päässä kaikesta. Se oli harmillista.

Tänään käsittelimme kirjaa lukupiirissä ja ilmeni, että kaikki muut olivat lukeneet ihan eri kirjan. Muiden kokemus oli tunteikas ja elävä, he olivat poikkeuksetta pitäneet kirjasta todella paljon. Ymmärsin, että vian täytyy olla lukijassa. Eräs viisaista lukupiiriläisistäni lohdutti, että hän epäili sen johtuvan iästäni. Olen kuulemma liian nuori tälle kirjalle. Tästä tuli hyvä mieli, koska itse pidän itseäni hyvin iäkkäänä ja paatuneena. Mutta olen erittäin mielelläni liian nuori Lahirille! Palaan hänen seuraansa sitten myöhemmin ja tiedän, että minua odottaa hieno kirjailija heti sitten kun olen tarpeeksi vanha.

2 kommenttia:

  1. Oho! Ja tämä on yksi 500g kirjakassissani, jota aion/josta aion lukea tulevan viikon aikana. Tosin, on jo tuttu ja hyväksi koettu kirjailija minulle, ja olen kuullut että olen vanha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten sulla ei varmasti ole hätää, lukupiiriläisten mielestä tämä oli hyvin samantyyppinen kuin muu tuotanto. Varmasti hyvä lukukokemus edessä siis!

      Poista