sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Norma + Lue naiselle ammattiHyvää kansainvälistä tyttöjen päivää! Ajattelin, että tänään on hyvä päivä blogata juuri tästä asiasta.

Osallistuin viime vuonna Saaran innostamana Naisten pankin järjestämään Kävele naiselle ammatti -tapahtumaan. Tänä vuonna Saara haastoi taas mukaan, mutta tällä kertaa hän houkutteli minut tapahtumaan nimeltä Lue naiselle ammatti, mikä olikin kivaa, koska tykkään kyllä kävellä, mutta vielä enemmän tykkään lukea. Lisäksi lukeminen sopii erityisen hyvin Naisten pankin teemaan, sillä tyttöjen lukutaitoon satsaaminen on tehokkaimpia keinoja vaikuttaa maailman tilaan. Kirjoitin siitä jo viime vuonna, joten siteeraan itseäni:
Tutkimusten mukaan tehokas tapa vaikuttaa väestönkasvuun on kouluttaa tyttöjä. Koulutetut tytöt menevät naimisiin myöhemmin, saavat vähemmän lapsia ja osaavat hakea tietoa ja viedä lapsensa lääkäriin. Jos ei osaa lukea, on muiden armoilla kaiken tiedon suhteen. Koulutettu äiti on tehokkain tapa rikkoa köyhyyden kehä. Jos nainen osaa lukea, hän voi ottaa asioista selvää. Naisten kouluttaminen ja työllistäminen ei ole mikään feministinen tasa-arvojuttu, vaan kyse on koko maailman pelastamisesta.
Naisten pankki tukee naisten yrittäjyyttä esimerkiksi antamalla mikrolainoja. Tukemalla naisia työllistämään itsensä, tuetaan samalla naisen perhettä ja koko kyläyhteisöä, autetaan ihmisiä auttamaan itseään.


Lue naiselle ammatti -tapahtuman osa on Norma-kiertue, jossa Sofi Oksanen kiertää eri kaupungeissa keskustelemassa uutuuskirjansa teemoista. Minä osallistuin ihan vain lukemalla kirjan, mutta kaikki halukkaat ovat hyvin tervetulleita kiertueelle, esimerkiksi huomenna maanantaina kiertue on Tampereella ja tiistaina Kuopiossa. Lisätietoja löydät täältä.

Norma sopii erittäin hyvin Naisten pankin teemaan, sillä se käsittelee erilaisia naisiin kohdistuvia ihmisoikeusrikkomuksia, joista osaa en ollut osannut edes kuvitella. Norma Rossin äiti on hypännyt metron alle ja yrittäessään selvittää mitä on tapahtunut, Norma ajautuu syvälle kansainvälisen kohdunvuokraus- ja kauneusbisneksen kiemuroihin.

Yllätyin miten paljon pidin kirjasta. Olen kyllä pitänyt kaikista lukemistani Oksasista enemmän tai vähemmän, mutta Normassa on sellaista mielikuvituksen ja juonenpunonnan meininkiä, että vallan innostuin ahmimaan kirjan. On mahtavaa, että Oksanen tiedostaa asemaansa ja käyttää puheenvuoronsa hyvin. En tosiaan tiennyt kohdunvuokrauksesta juuri mitään ennen Normaa, nyt aion ottaa selvää. Kirja oli tietenkin fiktio, mutta valitettavasti Oksanen ei ole keksinyt nigerialaisia vauvafarmeja päästään. Olen todella iloinen, että maailmassa on rohkeita ihmisiä, jotka käyttävät voimakasta ääntään hyvän puolesta.

Ja sen lisäksi, että Norma on tärkeä puheenvuoro, se on varsin menevä dekkarimainen spefi-tarina, josta ei juonenkäänteitä puutu. Niin että vaikkei olisi erityisen kiinnostunut naisten asemasta kauneusbisneksessä, on tämä silti oikein riemastuttava kirja!

Naisten pankin kanssa on hauska tehdä yhteistyötä. Toivottavasti moni muukin innostuu tukemaan kehitysmaiden naisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti