maanantai 28. syyskuuta 2015

Pelkääjän paikalla

Laura Lehtola: Pelkääjän paikalla
Otava, 2015


Minulla on vähän semmoinen typerä ongelma, että tuttujen ihmisten kirjoittamat kirjat ovat vaikeita. Ne ovat vaikeita siksi, että pelottaa, jos tuttu ihminen onkin kirjoittanut ihan huonon kirjan. Ja sitten ne ovat vaikeita myös siksi, että kun lukee tutun ihmisen kirjoittamaa kirjaa, näkee päähenkilön tilalla usein tämän kyseisen tutun ja alkaa kuvitella lukevansa tutun ihmisen elämästä, vaikka hyvin tietää, että kirjallisuus on fiktiivistä.

No voin heti paljastaa, että Laura Lehtola on naapurini. Ja voin paljastaa myös, että tämän kirjan kanssa ei ollut ollenkaan sitä ongelmaa, että kirja olisi ollut hetkeäkään huono.

Sen sijaan oli pieni ongelma, että kuvittelin kirjan päähenkilön Aapon Lauran näköiseksi. Alkuun. Mutta sitten lähdin niin innolla tarinan mukaan, että kyllä Aapo sai ihan omat kasvot ja Laura unohtui.

Pelkääjän paikalla kertoo Aaposta, jonka rakas vaimo sairastuu syöpään ja kuolee. Aapo jää kaksin pienen tyttärensä kanssa. Aapo on insinööri ja suurimman osan kirjasta todella rasittava tyyppi suoraviivaisessa suhtautumisessaan. Tässä voisi ajatella, että kyseessä on synkemmän puoleinen versio Eve Hietamiehen Yösyötöstä, mutta ei. Tai tavallaan joo, mutta ei, koska tämä kirja on jotenkin tosi paljon surullisempi, hauskempi, kauheampi ja ihanampi.

Ja sitä paitsi, tässä kirjassa on ihan parhaat viimeiset lauseet.

Toivoisin tälle kirjalle tosi paljon huomiota ja lukijoita toki siksi, että Laura on mahtava tyyppi, mutta ennen kaikkea siksi, että tämä kirja on ihan poikkeuksellisen hyvä.

4 kommenttia:

 1. Laura on tosiaan mahtava tyyppi! Sinäkin olet! Hauskaa että olette naapureita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos kiitos! Minustakin se on varsin hauskaa!

   Poista
 2. Tämä kirja on mielestäni tämän vuoden parhaimpia esikoiskirjoja. Lainasin juuri ne viimeiset lauseet postaukseeni tästä kirjasta Kirjasähkökäyrässä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kun vinkkasit tästä, tämä oli erinomainen.

  VastaaPoista