keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Vadelmavenepakolainen

Leif Lindholm, 2014


Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen on mielestäni nerokas kirja. Olin kuullut useasta suunnasta, että siihen perustuva elokuva on sen sijaan ihan todella surkea, esimerkiksi seuraavista syistä:
  • Pääosanesittäjä ei ole suomalainen ja puhuu suomea murtaen.
  • Kirjan sekopäinen ja synkkä huumori on kadotettu kaikkia miellyttävään hassutteluun
  • Koko tarina on käytännössä eri
Kaikki tama on totta. Mutta. Oli ehkä ehtinyt kulua riittävästi aikaa, ettei kirja ollut enää kirkkaana mielessäni, olin ehkä onnistunut sisäistämään kritiikin etukäteen ja onnistuin suhtautumaan elokuvaan kuin erilliseen teokseen, oli miten oli, mutta minusta tama oli aivan kelpo komedia.

Täysin eri kuin kirja, toki, älkää ymmärtäkö väärin. Kirja on nerokas, elokuva on ihan kiva. Kirja ei varmasti miellytä kaikkia, elokuva ainakin pyrkii siihen.

Itse asiassa pidin kovastikin pääosaa esittävästä Jonas Karlssonista ja hänen mongerruksestaan, sillä hän mongertaa sekä suomea että ruotsia. Pidin myös tarinasta, vaikka siitä puuttuikin kirjan hulluus. Tässäkin suomalainen Mikko Virtanen haluaa kovasti ruotsalaiseksi ja onnistuu saamaan Mikael Anderssonin henkilöllisyyden. Siinä missä kirja lähtee tästä pyörittämään absurdia, synkkää ja täysin mielipuolisia kierroksia ottavaa tarinaa, elokuva on lempeä ja hassu ihmissuhdekomedia.

Eikä siinä mittään. Mahtuuhan näitä maailmaan. Mutta kyllä suosittelen mieluummin kirjaa.

Ja tiiättekö mikä on kans jännää! Tai no, eihän tämä kirjoitus tähän saakka ole ollut kovin jännä, eikä tämä kyllä jännemmäksi muutu nytkään, anteeksi kun johdin harhaan, mutta kuvaan silti nyt sanalla "jännä" sitä ilmiötä, että kun anonyymi henkilö on esimerkiksi lähdössä Tukholmaan, niin juuri silloin sattuu tulemaan varauksesta Vadelmavenepakolainen ja sattumoisin henkilö lukee Knausgårdin kakkostaistelua, jossa Karl Ove muuttaa Tukholmaan. Niin on se minusta vähän jännää. Kun en mihinkään merkkeihin tai kohtaloonkaan usko, niin jännää se nyt vaan on, tämä elämä, yhtä sattumusta.

1 kommentti:

  1. Tämän voisin kyllä katsoa sekä elokuvissa että näyttämöllä :)

    VastaaPoista