torstai 16. heinäkuuta 2015

Taju kankaalla

Joël Egloff: Taju kankaalla
(L'Etourdissement)
Suom. Leena Rantanen
Basam Books, 2013


Onpas ihanaa, kun töissä hyllyttää ja sattumalta nappaa kirjan mukaansa, ihan vain koska se on pieni ja mahdollisesti kiinnostava, ja sitten se osoittautuukin ihan mahtavaksi. Ennen vanhaan, ennen kuin olin kirjastossa töissä tai seurasin kirjamaailmaa näin tarkkaan, löysin kaikki lukemiseni näin. Menin kirjastoon, hipelöin, nuuskin, fiilistelin kantta, luin. Oli hyvä tai ei ollut hyvä, mutta niin se meni. Nykyisin luen aika harvoin kirjoja, joista en tiedä yhtään mitään etukäteen.

Muistatteko, tuskin muistatte, mutta joka tapauksessa, ehkä joku muistaakin, sitä en saa ehkä koskaan selville, mutta luin tässä joku aika sitten semmoisen kirjan kuin Lukija aamujunassa, joka oli tosi hyvä niin kauan kuin se kuvasi kertojan hirveää arkea makulointikoneen parissa. Sitten kirja yhtäkkiä kääntyi kuvaamaan rakkausromanssia ja meni ihan pilalle.

No mutta! Tässä on nyt se kirja, joka Lukija aamujunassa olisi voinut olla!

Taju kankaalla kertoo nimettömästä tyypistä, joka asuu ihan karmeassa paikassa nalkuttavan mummonsa kanssa. Kaikki on saastunutta ja haisee tuulensuunnasta riippuen joko mädiltä munilta, rikiltä tai paskalta, lomalla käydään läheisellä kaatopaikalla, töissä teurastamossa, kotimatkalla paetaan villikoiralaumoja, epäsäännöllisin väliajoin pään yli kiitää lentokone niin läheltä, että siitä voi melkein sytyttää tupakan. Tästä huolimatta kirja on jotenkin keveä. Tulee mieleen Beckett ja Magnus Mills.

En tiedä miksi, mutta pidin tästä kirjasta kovasti. Lisäksi se oli pikkuruinen ja sen luki helposti päivässä. Aivan oiva teos!

Meinasin kirjoittaa vielä loppuun, että käännettäisiinpä tätä hienoa kirjailijaa lisääkin, mutta sitten menin Basam Booksin sivuille ja he olivatkin jo ystävällisesti täyttäneet toiveeni: viime vuonna on ilmestynyt toinenkin käännös, Edmond Ganglion ja poika. Ranskalaisista on kyllä sanottava se, että vaikka pidänkin heidän nykykirjallisuuttaan useinmiten hirveänä tuubana, heillä on kyllä tarvittaessa hallussa absurdius ja pimeä huumori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti