lauantai 11. heinäkuuta 2015

Peter Pan (eli Siina lukee sarjiksia osa 2)

Régis Loisel: Peter Pan
(Volume 1-6, 1990-2004)
Kääntäneet: Nicholas Rossert ja Paul Rafferty, Nora Goldberg ja Cheryl Anderson
Soaring Penguin Press, 2013


Osallistuin keväällä sarjakuvavinkkaukseen, josta sain aimokasan hyviä vinkkejä sarjisaukon paikkaukseen ja innostuin oikein lukemaan. Sarjisinto jotenkin jäähtyi, kun ryhdyin lukemaan sarjamurhaaja Jeffrey Dahmerin nuoruudesta kertovaa sarjakuvaa My Friend Dahmer. Se jäi kesken kun oli niin synkeä ja koko sarjispino unehtui hyllylle. Toissapäivänä kuitenkin tuntui, että nyt voisi nykäistä jotain vähän keveämpää. Peter Pan! Sehän on varmasti iloista!

No kyllä ei ollut.

Sarjakuva kertoo Peterin varhaisvaiheista. Se vastaa kysymyksiin, miten Peter joutui Mikä-mikä-maahan, miten kapteeni Koukku menetti kätensä, mistä johtuu Peterin pakkomielle äidistä, mikä on Peterin ja Koukun suhde, miten Peteristä tuli Pan. Noin esimerkiksi. Sarjakuva on todellakin tarkoitettu aikuisille, Peterin varhaisvaiheet 1800-luvun lopun Lontoossa eivät ole lasten silmille saati korville. Esimerkiksi Peterin äiti on ehkä jäätävin mutsi jota on kuunaan nähty. Ainakin toivoisin, ettei näin jäätäviä ole monia. Katsokaa vaikka:


Luin kaikki kuusi albumia. Ensimmäinen ja viimeinen olivat kauheimmat, keskimmäisissä seikkailtiin Mikä-mikä-maassa merirosvojen ja aarteiden perässä, eikä ollut ihan niin hirveää. Viimeisessä ilmenee, että Tinker Bell on aivan karmea akka ja että jos kasvaa ilman rakkautta, on vaikea olla kovin empaattinen. Toisaalta Peter ja kadonneet pojat ovat vain lapsia, joten kai heitä on ymmärrettävä, toisin kuin sarjakuvan aikuisia.

Tinker Bell, mikä kauhea mäntti

Loisel teki sarjakuvaa vuosina 1990-2004 ja jälki kaunistuu loppua kohti. Alussa ihmiset ovat hyvin rujon näköistä porukkaa, lopussa osa on jo ihan sieviä, Peterkin. Pidin kyllä piirrosjäljestä alusta loppuun. Oli kaikkinensa oikein ajatuksiaherättävä, suositeltava ja komeasti piirretty sarjakuva, mutta varsin ahdistava, ja siitä haluaisin myös purnata, että onko joka kerta, kun käsitellään 1800-luvun loppua, pakko tunkea se helvetin Viiltäjä-Jack juoneen? En jaksaisi enää yhtään juttua, jossa yhtäkkiä kulisseista steppailee sivujuonena Jack vähän viiltämään. Tosi ärsyttävä tyyppi.

9 kommenttia:

 1. Halusit jotain kevyttä ja iloista ja luit Loiselin Peter Panin *heh*.
  Mutta olihan tämä tosiaan hyvä, vaikka Viiltäjä-Jack-kliseestä olen kyllä samaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! Minusta kannessa voisi jotenkin vihjata, että ei ole hauskaa tiedossa. Vaan ei.

   Poista
 2. Ooh! Siskoilla on näistä yksi (vai kaksikohan?) osaa suomeksi ja olen sen/ne lukenut. Tykkäsin - karuudesta huolimatta - mutta en ole tajunnut etsiä käsiini toisenkielisiä jatko-osia. Menenkin tästä kirjaston sivuille tarkistamaan, löytyisikö sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ilmestyi englanniksi juuri pari vuotta sitten yhden niteen kokoomateoksena jossa on ne kaikki kuusi albumia. Iloinen olin kun näin kävi ja että ainakin Helmet-kirjastot tämän hankkivat :)

   Ja yksittäisten albumien kannet vinkkaavat kyllä selvemmin että tämä on sitten karuuteen päin kallellaan :)

   Poista
  2. Kyllä, ainakin Helmetistä löytyy. Jos teiltä ei, pyydä kirjastoa hankkimaan!

   Poista
 3. Jahas, noh. Mulla on tällä hetkellä molemmat sarjakuvarsarjat joita "seuraan" (Fables, Saga) semmoisia että hitsi kun ahdistaa ja ihan kamalaa mutta pakko silti lukea. Että siltä pohjalta voisin tämä Paninkin testata, laitanpa hakuun kun noiden sarjojen seuraavia osia joutuu taas odottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli tosiaan sekin hyvä, että kaikki osat olivat samoissa kansissa! Mullakin odottaa ensimmäinen Saga hyllyssä, on odottanut itse asiassa jo aika kauan, ehkäpä sen tässä kohta saan luettuakin, nyt kun olen uudelleen uudelleeninnostunut sarjiksista.

   Poista
  2. Voi Saga! Se on ihan kamala ja silti välillä ihana!

   Poista
 4. No johan on, pakko päästä itsekin lukemaan! Kiitos vinkistä, hyviä sarjakuvavinkkauksia kun ei tunnu ikinä liikaa tulevan :)

  VastaaPoista