keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Buster Keaton - Elämä ja teot

Kari Hotakainen: Buster Keaton - Elämä ja teot
WSOY, 1991


Jos pitäisi nimetä ihailemiani kirjailijoita, Kari Hotakainen olisi ehdottomasti listan kärkisijoilla. Kukaan ei kirjoita niin kuin hän. Tämän valossa on jännä, miten iso osa hänen tuotannostaan minulla on lukematta. Varsinkin kun tämänkin nimenomaisen teoksen hotkaisi hetkessä. Hotkaisen hotakaisen. Hihi.

No niin.

Buster Keaton kertoo Buster Keatonista, mutta sillä tavalla hotakaismaisesti, että Keaton on yhtä aikaa amerikkalainen mykkäelokuvanäyttelijä ja varaosamyyjä Vantaalla ja Bronxissa. Keatonista kertovat hänen läheisensä, esimerkiksi äitinsä, isänsä, vaimonsa, Clint Eastwood (eli Klönt) ja hänen poikansa Harry Dean Stanton (joka ei kylläkään oikeasti ole Keatonin poika, guuglasin, koska hämmennyin).

Hotakaisen teksti on kuin runoa, välillä kuin pieniä aforismeja, välillä se jollottaa menemään, välillä töksähtelee ja pysäyttää lukijan tuijottamaan lausetta, että voiko näin hyvin asian sanoa.

"Olen tuomittu sekavuuteen, se on realistin asunto. Ja surrealistin koti."

Tai:

"Vaimoni pitää minusta. Elän ottaakseni selvää miksi."

Tai:

"Nauru on siima, joka vetää sinut pohjasta ihmisten ilmoille ja kimmeltää."

Minä rakastan Kari Hotakaista! Kirjailijana! Ehkä myös ihmisenä, mutta en ole tavannut häntä koskaan. Ei kun nyt valehtelin. Tapasin hänet kerran Turun kirjamessujen aikaan, kun menin Apteekissa esittelemään hänelle ystäväni kanssa hänestä piirtämäämme kuvaa. Hotakainen oli erittäin ystävällinen, huomattavasti ystävällisempi kuin olisin ansainnut, ja onneksi ymmärsin sentään poistua hyvin nopeasti. Toivon, että Kari Hotakainen ei muista tavanneensa minua. Piti tämäkin muistaa. Pitääkö sitä aina kaikille viattomille ihmisparoille mennä horisemaan. Voi saasta.

3 kommenttia:

 1. Hotakainen on huippu! Pitäis kahlata taas alkutuotantoa uudestaan. Luin vasta tulevan :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin jo heti, että pitäiskö lukea Bronks samaan syssyyn, kun sitäkään en nolosti ole lukenut.

   Poista
 2. Hotakainen on kyllä siitä jännä, että hän tosiaan on ihan huippu ja silti en oo minäkään (mitään ei saa tehdä yksin!) lukenu koko tuotantoa. Pitääpä ottaa asioikseen kun taas osaa lukea.

  Ja todella todella toivon, ettei Hotakainen muista tapaamistamme. Miten törspöjä me voidaankin välillä olla!

  K

  VastaaPoista