keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Minut on ryöstetty!

Istuin tänään kahvilassa odottelemassa päiväkahviseuraa ja samalla kurkistin facebookista jotain juttua ja ajauduin selaamaan jonkun linkkaamaa hauskaa Buzzfeed-linkkiä. Niin niin, julistin onnellisuutta ilman facebookia, enkä ole vieläkään palauttanut appista puhelimeeni, mutta joskus olen livennyt kurkkaamaan puhelimen selaimen kautta, kun on ollut joku kiinnostava keskustelu meneillään ja älkää nyt saivarrelko siellä tai en koskaan pääse kertomaan sitä mitä tulin kertomaan.

Tai no, koska tätä blogia lukevat nykyään lähinnä perheenjäseneni ja naapurini, te toki jo tiedätte tämän kaiken, mutta antakaa minun nyt kertoa tämä kumminkin ja lopettakaa se keskeyttäminen koko ajan, hyvät ihmiset sentään!

Niin. Se Buzzfeed-linkki. Sitä siinä selasin ja yhtäkkiä olin, että mitä helvettiä, olenko minä omassa Instagramissani, ei, kyllä minä olen täällä hassunhauskassa linkissä, mutta tässähän on kuva, jonka laitoin viime viikolla Instaan kun ystävät toivat pään kokoisia korvapuusteja tuomisiksi. Tämä kuva on minun ottamani! Ja se on täällä amerikkalaisella viihdesivustolla!

Olin ihan, että what the fuck, where's the truth.

Näin hieno!

Sitten huusin asiasta Facebookiin. Ja sitten olen loppupäivän kailottanut asiaa ihan kaikille, jotka jaksavat kuunnella ja reflektoinut asiaa mielessäni.

Koska asiahan on niin, että kuka tahansa saa viedä minun Instagram-kuvani ja tehdä niillä mitä haluaa. Tässä tapauksessa hassutella. Mutta toisaalta joku voi vaikka printata ne suurennoksiksi ja myydä kymmenillä tuhansilla, kuten täällä kerrotaan. Kiitos vain linkistä kaverille.

Oikeastaan olen ollut aika mielissäni. En ollut ajatellut korvapuustikuvaani mitenkään erityisenä, mutta nyt sen arvo on noussut mielessäni. Kaikista hästägillä #korvapuusti merkityistä yli kahdeksasta tuhannesta kuvasta he pöllivät juuri minun kuvani! Taidanpa siis olla aika hyvä valokuvaamaan korvapuusteja!

Aiemmin olen vähän naureskellut ihmisille, jotka pelkäävät kauheasti lastensa kuvien leviämistä jonnekin, mutta samalla en ole itsekään laittanut lapsestani tunnistettavia kuvia Instaan. Facebookiin kyllä olen. Olen aina ajatellut, että kuka nyt minun röpöplöökuviani haluaisi mihinkään käyttää. Tänään huomasin olevani hetkellisesti hieman paniikissa. Joku halusikin käyttää minun kuvaani! Minun! Lupaa kysymättä veivät vain. Entä jos joku vie kuvat lapsestanikin? Mitä minä sitten teen?

Mutta tässä illan tullen olen taas muistanut, että eihän se internet mikään aivoja hallitseva hirviö ole. Ihan itse saan valita mitä itsestäni netissä jaan, mutta ehkä nyt mietin vieläkin tarkemmin millaisia kuvia laitan lapsestani. Ja olen muistuttanut itselleni myös, että kannatan vapaata lähdekoodia ja creative commonsia ja muuta sellaista, johon liittyy myös se, että mitäs hiton väliä sillä on, jos joku hassuttelusivu haluaa viedä kuvan korvapuusteistani. Haluan olla edelleen avoin, luottavainen ja tykätä maailmasta. Ei sillä oikeasti ole yhtään mitään väliä.

Paitsi vähän sitä väliä, että kuvani oli heidän mielestään hieno! Minä se olen varsinainen renessanssi-ihminen kyllä! Niin taitava että taju lähtee!

3 kommenttia:

 1. Tekee muuten ihan kauheasti mieli korvapuustia nyt.

  VastaaPoista
 2. Kyl maar korvapuusti kelpais. Ainakin tuollainen kuvan puusti.

  (minäkin poistin fb-appin, mutta silti roikun siellä selaimen kautta, tarvitsen jonkun vieroitusohjelman)

  VastaaPoista
 3. Itsellänihän tekee käytännössä taukoamatta mieli korvapuustia. Miten voikin olla niin hyvä pulla!

  Mäkin voisin ottaa jonkun vieroituksen, vinkkaa jos keksit. Ärsyttää kun menin antamaan itseni kurkata siihen selaimeen, kun en mä koko internettiä voi poistaa. Se vie ikään kuin älyn puhelimesta se.

  VastaaPoista