keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Fangirl

Rainbow Rowell: Fangirl
Lukijat: Rebecca Lowman, Maxwell Caulfield
Listening Library, 2013

Cath ja hänen kaksoissiskonsa Wren ovat kirjoittaneet yhdessä Simon Snow -fanfictionia. Simon Snow on hyvin samantyyppinen kirjasarja kuin eräs Harry Potter. Fandomissa Cath on hyvin tunnettu, kymmenet tuhannet odottavat hänen kirjoituksiaan, joissa Simon ei vihaakaan vampyyripoika Bazia, vaan suorastaan päinvastoin. Näiltä osin kaikki on hyvin. Sitten Cath ja Wren lähtevät collegeen. Yhtäkkiä Wren ei haluakaan olla Cathin kanssa, hän ei halua olla Cathin kämppis, hän haluaa bimboilla ja bilettää.

Cath jää yksin. On vain uusi koviskämppis Reagan, Reaganin ylihymyilevä poikaystävä Levi, kirjoituskurssi, mielenterveydeltään ailahteleva yksinhuoltajaisä, perheen tylysti jättänyt äiti. Välillä kuunnellessa mietin, miten Cath ei romahda. Tuntuu, ettei hän voi luottaa yhteenkään lähimmistä ihmisistään, kaikki tukeutuvat häneen, imevät hänestä voimaa, mutta eivät anna mitään.

Otin Fangirlin kuunneltavakseni, koska pidin Rowellin Eleanor & Park -kirjasta ihan pöljänä. Tämä ei ollut läheskään yhtä hyvä, mutta jos olisin kohderyhmää, eli nuorisolainen, olisin varmasti tykännyt tästäkin ihan todella paljon. Fangirl oli vähän hidas, siitä puuttui joku sellainen taika, mikä E&P:ssa oli. Ehkä se oli ensirakkauden kuvaus, jonka E&P esitti niin kauniisti, etten muista aiemmin lukeneeni, ja tämä kirja taas käsitteli enemmänkin itsenäistymistä kuin rakkautta. Ei turha aihe sekään. Ja erityisen kivaa on, miten Rowell kuvaa näitä nörttihahmojaan suurella ymmärryksellä ja rakkaudella. Minäkin olin kirjoittava tyttö, ja olen vieläkin, joten kaltaisistaan on aina kivaa lukea.

Että ihan kiva kirja. Jos tykkää niin tykkää. Minä aion ehdottomasti lukea lisääkin Rowellia.

Ja, kun katsoin elokuvan Nebraska, en tiennyt mitään Nebraskasta, mutta nyt tiedän ainakin sen, että siellä Nebraskassa asuu Rainbow Rowell, joka on hieno nuortenkirjailija Nebraskasta. Käytin juuri neljä kertaa sanaa Nebraska samassa virkkeessä! Saako siitä jonkun palkinnon? Nebraskalaisuuden edistämispalkinnon ehkäpä? Voisiko se olla vaikka 10 000 euroa? Tai dollaria? Vai mitä nebraskanmarkkoja siellä käytetäänkään, Nebraskassa.

2 kommenttia:

  1. Mä olen itse fanityttökoulukuntaa, joten tuo kirja vetosi muhun. Toisaalta en ole ole vieläkään saanut luettua Eleanor & Parkia vaikka tarkoitus on ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olisin varmaan tykännyt tästä enemmän, jos en olisi verrannut Eleanor & Parkiin. Se vaan jotenkin iski minuun niin kovasti! Mutta kyllä mä tästäkin siis pidin.

      Poista