keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Siina lukee sarjiksia, osa 1

Olen aina pitänyt itseäni sarjakuvaihmisenä, vaikka lienee myönnettävä, etten niitä juuri koskaan lue. Tämä on vähän inhottavaa myöntää, koska itse olen naurahdellut ihmisille, jotka sanovat pitävänsä itseään kovastikin kirjaihmisinä, mutta lukevat vain lomalla jonkun helpon kohuteoksen. Sehän on ihan typerää. Siis sekä naureskella muille, että pitää itseänsä harhaisesti jonain muuna kuin mitä on.

Kirjasto 10 täytti tässä taannoin kymmenen vuotta, minkä kunniaksi kirjastossa oli paljon kaikkia hienoja tapahtumia. Yksi niistä oli sarjakuvavinkkaus, jonka piti Matti Karjalainen Tampereen kirjastosta. Minä sinne innolla osallistumaan! Siinähän kävi niin, että tämä Matti Karjalainen esitti aineistonsa niin kiinnostavasti, että lähtiessäni minulla oli pitkä lista sarjakuvista, jotka olisi luettava ensitilassa, mielellään jo eilen, ja kauhea innostus. Miten mahtavaa sarjakuvaa tässä maailmassa onkaan, eikä kukaan ole kertonut minulle, vaikka yritän sitä maailmaa seurata kovastikin, koska haluan tietysti esiintyä ihmisenä, joka lukee sarjakuvia.

Shan Tan: The Arrival


Tätä sarjista Matti Karjalainen ei vinkannut, vaan olin lainannut sen jo ajat sitten omatoimisesti. Sarjisvinkkaus sai minut kuitenkin tarttumaan siihen odotellessani varsinaisia vinkattuja sarjiksia varauksesta. Ja voi hyvän tähden mikä sarjakuva se olikaan! The Arrivalissa on pelkkiä uskomattoman upeita kuvia. Kuvat kertovat surullisen ja lohdullisen tarinan maahanmuuttajista maailmassa, joka on vähän niin kuin meidän, mutta silti vieras. Todella vaikuttava teos ja nopealukuinenkin vielä, suosittelen ihan ihan ihan kaikille.

Mikko Metsähonkala: Toisaalta / (P)å andra sidan / In Other Wor(l)ds


Tätäkään ei minulle kukaan vinkannut, vaan löysin sen ihan omatoimisesti. Itse asiassa Toisaalta ei ole edes sarjakuva, kirjastossa se on luokiteltu kuvakirjaksi, joka aukeamalla on kuva ja teksti. Kuvat ovat juuri minun makuni mukaisia, todella kauniita ja taitavia. Tekstit ovat suoraan minun huumorintajuuni tällättyjä, nokkelia, intertekstuaalisia ja ihan mahtavia. Kerrassaan täydellinen kirja! Aloin jo suunnitella, että ostaisin näitä kasan ja antaisin kaikille lahjaksi.

Arne Bellstorf: Baby's in Black - Astrid Kirchherrin ja Stuart Sutcliffen tarina


Tämän oli ensimmäinen vinkkauskirja, jonka sain käsiini, koska se oli oman kirjaston hyllyssä. Baby's in Black kertoo Beatlesin alkuperäisestä basistista Stuart Sutcliffesta ja tämän rakastetusta Astrid Kirchheristä, joiden rakkaustarina on lyhyt ja traagillinen. He tapaavat Hampurissa 60-luvun alussa, kun tuntematon Beatles soittaa rähjäisessä baarissa. Eksistentialistinuori Kirchher vaikutti voimallisesti Beatlesin tyyliin, pukeutumiseen ja erityisesti kuuluisiin kampauksiin. Sarjis oli vähän mielikuvitukseton ja tylsähkö, kuten tosipohjaisilla tarinoilla mielestäni on tapana, mutta ihan tyylikäs ja kiinnostavahko, jos Beatlesista on innostunut, kuten itse olen, ja käsittääkseni 95% maapallon muustakin väestöstä.

Sarjakuvien lukeminen on tosi mukavaa ja palkitsevaa, kun jotkut teokset lukea hujauttaa puolessa tunnissa, ja silti tuntee saaneensa kokonaisvaltaisen taide-elämyksen. Miksi en tee tätä enemmän, herää perusteltu kysymys. Onneksi seuraava pinkka vinkattuja sarjiksia odottaa jo lukemistaan! Vähän erilaista sarjista näihin verrattuna on siinä.

6 kommenttia:

 1. Laitoin tuon Metsähonkalan nyt varaukseen saman tien. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Pitääkin etsiä Metsähonkala käsiin myös täällä :)

  VastaaPoista
 3. Minäpä sitten palautan tuon heti mahdollisimman pian, kun se taitaa olla Helmetin ainoa kappale :)

  VastaaPoista
 4. Minäpä sitten palautan tuon heti mahdollisimman pian, kun se taitaa olla Helmetin ainoa kappale :)

  VastaaPoista
 5. Minä ja tuplakommentit. En tahallanikaan poista tuota toista!

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä, nappasin The Arrival luettavaksi ja sehän on ihan hurjan kaunis kirja!

  VastaaPoista