tiistai 7. huhtikuuta 2015

Nebraska

Alexander Payne, 2013

Kuva
Nebraska. En tiedä juuri mitään Nebraskasta, huomasin juuri. Luulin hetken, että siellä on Las Vegas, mutta sitten tajusin, että se onkin Nevadassa.

Tämän elokuvan katsottuani en tiedä juuri sen enempää. Nebraska kertoo vanhasta jääräpäästä, joka on saanut postissa semmoisen huijauskirjeen, jossa sanotaan, että jos tilaat jotain lehtiä ja arpanumero osuu kohdalle, voitat miljoonan. Ukkeli uskoo, että hän on voittanut, koska kirjeessä niin lukee, ja haluaa lähteä kävellen Nebraskaan hakemaan voittoaan. Lopulta ukon kiltti poika lähtee viemään häntä. Matka kuitenkin katkeaa ukkelin vanhaan kotikaupunkiin, jossa hän kertoo kaikille olevansa miljonääri, ja lopulta ukon äkäinen vaimo ja toinenkin poika tulevat paikalle.

Oikein hyvä elokuvahan tämä oli kerrassansa. Parasta olivat vanhat ihmiset, jotka käyttäytyivät huonosti. Etenkin perheen pahasuinen äiti, jota kaikki miehet ovat himoinneet nuoruudessa, mutta myös yrmyilevä mukamiljonääri.

Ja nättejä maisemiakin oli, vissiin sieltä Nebraskasta sitten. Aukeaa oli ja sievää. Mutta en tiedä tarvitseeko sinne sen kummemmin mennä. Vähän tylsältä vaikutti, oikeastaan. Siis se Nebraska, leffa ei ollut tylsä, vaan oikein hyvä.

Tämän leffan on muuten ohjannut sama mies, joka ohjasi Sidewaysin. Minä en oikein tajunnut sitä elokuvaa. Minusta kaikki hahmot olivat vastenmielisiä, enkä oikein ymmärrä viininjuonnin päällekään. Tai siis ymmärrän, niinku silleen alkoholina, mutta en niitä ihmisiä, jotka huljuttelevat lasejaan ja väittävät maistavansa koivun ja käävän. Minua alkaa aina naurattaa kauheasti, mikä on ikävää, koska ihmiset ovat usein tosissaan. Meilläkin asuu yksi sellainen viininhuljuttelija. Mutta Sidewaysista oli kyllä se hyvä, että opin siitä sen, mitä viinistä tiedän. Se kuuluu näin: "No, if anyone orders Merlot, I'm leaving! I am NOT drinking any fucking Merlot!" Ja sitä olen sitten noudattanut. En tiedä millaista on Merlot, mutta varmuuden vuoksi en helvetissä sitä suostu juomaan. Paitsi jos se on ilmaista, eikä muuta ole tarjolla, niin sitten tietysti.

Eipä tässä muuta.

2 kommenttia: