lauantai 21. helmikuuta 2015

Palo Alto

James Franco: Palo Alto
Schildts & Söderströms, 2012
Suom. Jaakko Kankaanpää

En katsonut kannen
tekijää, mutta se on HIENO!
Olen ihastellut James Francoa jo pitkään. Hän edustaa sellaista vähän salaperäistä monilahjakkuutta, jollaista arvostan kovasti. Näin hänet ensimmäisen kerran telkkarin nuorisolaissarjassa Freaks and Geeks, joka oli tosi hyvä. Hän oli siinä sellainen komea rebel-hahmo, semmoinen James Dean -look-alike. Samassa sarjassa oli muuten myös nuori Seth Rogen, jota myös rakastan, ja Franco ja Rogen ovat edelleen ystäviä. Franco maalaa Rogenista ihastuttavia alastonkuvia. Franco on siis myöskin taidemaalari, sen lisäksi, että on varsin menestynyt näyttelijä, ohjaaja ja näemmä myös kirjailija. Hän tekee ilmeisesti parhaillaan väikkäriä Yaleen ja on opiskellut myös luovaa kirjoittamista.

Ja tämän lisäksi hän on vain vuoden vanhempi kuin minä! Jos tämä olisi mahtavuuskilpailu, Franco olisi jossain yli-ihmisosastolla ja minä apukoulussa. Onneksi en ole kovin kateuteen taipuvainen, mielelläni ihailen Francon lentoa täältä maan pinnalta.

Franco vaikuttaa sellaiselta ihmiseltä, joka ei oikeasti välitä paskaakaan siitä, mitä muut ajattelevat. Hän on tehnyt itsestään todella kiinnostavan some-persoonan, hän julkaisee selfieitä milloin mistäkin, usein sängystään, ja poseeraa kiinnostavien ihmisten kanssa kuin mikäkin muinamies. Hänellä on todella jännä huumorintaju. Hän on yhtä aikaa todella auki ja ihan kiinni. Ihailen kovasti Francon kykyä pitää yksityiselämänsä itsellään ja olla silti avoin. Se on hienoa, varmasti hyvin vaikeaa, ja vaatii aikamoisen ihmisen.

Niin, mutta entäs tämä kirja sitten. Myönnän, lainasin sen kirjastosta ihan puhtaasti siksi, että sen on kirjoittanut James Franco. En juurikaan tykkää lukea novelleja, itse asiassa varsinkaan tämmöisiä novelleja, joissa jokaisessa kertojahahmo on todella samanlainen. Useissa novelleissa kertoja oli suorastaan sama ihminen, mutta se selvisi vasta puolivälissä tarinaa. Kirja kertoo nuorisolaisista kalifornialaisessa Palo Alton kaupungissa. Novellit ovat keskenään hyvin samanlaisia: nuori minäkertoja kuvailee sisäistä maailmaansa, usein melko tyhjää sellaista, ja tapahtuu jotain inhottavaa, kauheaa, väkivaltaista tai muuten vaan epäreilua.

Francon Palo Alto on aika kamala paikka. Tuli mieleen Larry Clarkin leffa Kids, ja oikeastaan muutkin näkemäni Clarkin leffat, joissa lapset panevat tunteettomasti ja käyttävät huumeita. Ei kovin kaunista, mutta hyvin herättävää. Vaikka Palo Alto ei ollut mitenkään täydellinen kirja millään mittareilla, luin sitä erittäin mielelläni. Franco on taitava kirjoittaja ja novellit ovat monin paikoin vaikuttavia.

Koska kyseessä on Franco, Palo Altosta on tietenkin tehty jo elokuva, jossa hän itse näyttelee, ja jonka yritän etsiä käsiini mahdollisimman pian.

Luettuani kirjan katselin vähän arvioita Goodreadsista. Siellä Francon high school -aikainen koulutoveri oli kirjan luettuaan pöyristynyt, koska Franco on käyttänyt novelleissa ihan oikeita tapahtumia ja usein jopa ihmisten oikeita nimiä. Tämä lukija oli sitä mieltä, että se on väärin. Jaa. No minusta se ei ole varsinaisesti väärin. Tai no, ehkä oikein nimien käyttäminen on, mutta kyllä minusta kirjailija on vapaa käyttämään kaikkea maailmassa. Tämän kirjan nimi on Palo Alto, miksi se ei saisi kertoa Palo Altosta? Eri asia on, onko se kovin mukavaa asianomaisia kohtaan. Tai tekisinkö itse niin? No en. Mutta Franco teki, ja sellainen hän on, tosi rohkea, hiton taitava ja vähän outo. Toivon kovasti, että Franco taipuisi romaaniin seuraavaksi, kun leffa- ja selfie-hommiltaan ehtii.

Terveisin, Fanityttö.

6 kommenttia:

 1. No mutta! Eihän nyt tällaista voi kertoa paljastamatta missä herra somepersoonaansa jakaa. Instasta löytyi James Francon nimellä ehkä sata profiilia, varmaan vähän sinuakin innokkaampien fanityttöjen käsialaa. Tai en tiedä. Onko joku niistä sinun? Tai, onko joku niistä hänen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä seuraan häntä instassa ja facebookissa ja joskus kadulla. Jos olen oikein ymmärtänyt, julkkiksen aidon profiilin tunnistaa siitä, että siinä vieressä on semmoinen oikeinmerkki-täppä. Tai sitten se tarkoittaa jotain muuta. Who knows, who cares, kunhan on hauskaa!

   Poista
 2. James Franco on munkin salainen ihastus.

  Muinamies! Huippua!

  Venni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Franco on kyllä antoisa ihastuksen kohde. Niin monipuolisesti ihasteltavaa hänessä!

   Poista
 3. Ohhoh, että kirjailijakin vielä! Franco on vähän kuin nuori versio Johnny Deppistä, tykkään! Pitänee tutustua miehen kirjalliseen tuotantoonkin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin! Mä olin vaan vähän järkyttynyt, kun kuvittelin Francon olevan hyvinkin neljänkympin ylittänyt, kun hän on niin ehtiväinen, mutta ei se ollutkaan. Kyllä tähän voi suositella tutustumaan, ei ollenkaan hullumpi kokemus ollut, varsinkin jos suhtautuu myötämielellä.

   Poista