maanantai 23. helmikuuta 2015

Last Stop Fruitvale Station

(Fruitvale Station)
Ryan Coogler, 2013

Fruivale Station on tositapahtumiin perustuva elokuva, ja no niin, tässä lähtee heti Siinan epäilykset heräämään, koska ei ole montaa hyvää tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa nähty. Lainasin elokuvan, koska se on voittanut kaksi isoa palkintoa Sundancessa ja ollut ehdolla Cannesissa, mutta olisi ehkä kannattanut lukea vähän enemmänkin. Tämmöiset leffat ei ole oikein mun juttu.

Tämmöisellä leffalla tarkoitan tositapahtumiin perustuvaa tarinaa, jonka tarkoitus on kiillottaa marttyyrin sädekehää. Vaikka oltaisiin ihan oikealla asialla, kuten nyt, en silti tykkää, että minua yritetään kömpelösti johdatella johonkin johtopäätökseen.

Fruitvale Station kertoo Oscar Grantista, työttömäksi jääneestä nuoresta isästä, joka yrittää pärjätä. Hän on ollut vankilassa ja vähän huumeitakin diilaillut ja tyttöystäväänsä pettänyt, mutta hän yrittää ihan kauheasti olla hyvä ihminen, kuolevaa koiraakin auttaa ja naista kaupan lihatiskillä. Ja onhan se niin, että vaikka hän olisi mikä ihmispaska ollut, hän ei olisi ansainnut sellaista kohtaloa, mikä hänen osakseen koitui. Ihan silleen niinku liikuttava, mutta jotenkin ärsytti manipulointi.

Miten sen nyt sanoisi. Tärkeä aihe, keskinkertainen toteutus, en vaan tykännyt. Mutta tykätkää ihmeessä kaikki muut!

Sitten vielä yski pieni kymysys: Jos tämän elokuvan nimi on englanniksi Fruitvale Station, miksi se on pitänyt kääntää suomeksi pidemmäksi englanninkieliseksi nimeksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti