torstai 22. tammikuuta 2015

Kaikki viimeiset sanat

John Green: Kaikki viimeiset sanat
(Looking for Alaska, 2005)
Suom. Helene Bützow
WSOY, 2014

Kaikki viimeiset sanat on John Greenin esikoiskirja, joka suomennettiin nyt Tähtiin kirjoitetun virheen suosion vanavedessä. Varmaan suomentavat muutkin Greenit, eikä siinä mittään, huonompaakin kirjallisuutta voisi suomentaa kuin laadukasta nuorisokirjallisuutta. Greenillä on ymmärtääkseni melkoinen suosio tuolla Amerikassa, minkä kyllä ymmärrän, hänen kirjansa ovat helppolukuisia kyynelten tirauttajia. Ne on hyvin kirjoitettu, mutta tarkoituksena on saada lukija huutoitkuun. En ole välttämättä itkukirjallisuuden suurin ystävä, arvostan enemmän muita tunteita lukiessani, mutta onhan tämmöisellekin paikkansa.

Kaikki viimeiset sanat kertoo Milesista, joka on yksinäinen nörtti. Hän lähtee sisäoppilaitokseen ja tutustuu kämppikseensä Everstiin ja tämän ystäviin Alaskaan ja Takumiin. Alaska on ihmeellinen, niin kaunis ja kadotukseen tuomittu, hän lukee kuin viimeistä päivää ja polttaa tupakkaa kuollakseen. Tässä kirjassa on kaikenlaista, joka vetoaa nuorisoon. On tupakkaa, viinaa, jekkuja ja oman eksistenssin kanssa möyrytään oikein viimeisen päälle.

Luulen, että rakastan tätä kirjaa sitten kun olen taas viisitoista. Mutta nyt, vähän yli parikymppisenä, krhm, huomaan pitäväni tätä hieman lapsellisena ja pateettisena. Kaikki nuorisokirjat eivät kuitenkaan tunnu siltä. Jos olet aikuisehko, kuten minä, ja haluat lukea paremman nuorisolaiskirjan, lue Elämäni seinäruusuna tai Eleanor & Park. Ne eivät tuntuneet pateettisilta.

Taidan kuitenkin lukea loputkin Greenit kun niitä putoilee syliin. On nämä kumminkin jotenkin ihan semmoisia, no, ihan semmoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti