torstai 25. syyskuuta 2014

Varamies

David Nicholls: Varamies
(The Understudy, 2005)
Otava, 2014
Suom. Sauli Santikko

Pidin hirveästi ensimmäisestä Nichollsilta suomennetusta kirjasta, Sinä päivänä. Nicholls onnistui olemaan juuri sillä tavalla yhtä aikaa hassu ja vakava, mistä tykkään. Luin tietysti heti seuraavankin suomennetun Nichollsin, Kaikki peliin, joka on hänen esikoisteoksensa. Pidin siitäkin, en niin paljon kuin Sinä päivänästä, mutta aika paljon kuitenkin. Niinpä tietysti odotin innolla kolmatta suomennosta!

Varamies kertoo eronneesta ja surkeasta Stephen McQueenista, intohimoisesta näyttelijästä, joka on jämähtänyt esittämään ruumiita tv-sarjoissa. Nyt hän on kuitenkin saanut kiinnityksen supertähti Josh Harperin varamiehenä West Endin menestysnäytelmässä. Joshin täytyy vain kompastua, että Stephen saa tilaisuutensa!

Luulen, että tässä kirjassa kulminoitui ongelma, joka oli mielessäni jo lukiessani Kaikki peliin. Siinä, kuten tässäkin, päähenkilö on nuhruinen surkimus, joka kulkee vastoinkäymisestä toiseen ja huumori perustuu useinmiten myötähäpeälle. En pidä myötähäpeästä. En halua nauraa ihmisille vaan heidän kanssaan. Kaikki peliin muistaakseni pelasti itsensä sijoittumalla 80-luvulle ja opiskelijaelämään, jolloin voi ajatella kaiken olevan vain vaihe ihmisen elämässä. Stephen McQueen on kuitenkin jo aikuinen mies, enkä osaa nähdä hänen kovasti muuttuvan. Minusta hänenlaisilleen ei ole kiva nauraa.

Tästä huolimatta Varamies oli ihan viihdyttävä. Juoni oli aika ennalta-arvattava, mutta teatterimaailma oli kiinnostava. Nicholls kirjoittaa erittäin hyvin. Vaikka tämä ei ollut minun makuuni mikään jättipotti, lupaan silti lukea uskollisesti seuraavankin Nichollsin kirjan sitten kun se suvaitsee ilmestyä. Nicholls on varmasti kehittynyt vuosien varrella, onhan tämä ilmestynyt ennen Sinä päivänä -menestysromaania, joka oli mielestäni kaikkein paras hänen teoksistaan. Voin siis luottavaisena odottaa seuraavaa kirjaa, se on varmasti loistokas!

13 kommenttia:

 1. En kans hirveesti tykänny. Luulin lukiessani, että tää on ihan uus, niin jossain lehdessä erheellisesti väitettiin, ja vähän ihmettelin taantumaa. Selvis vasta luettua, että eihän se ollukaan!

  Hyvin kirjotettu, mutta tästä ei oikeen jääny mitään käteen. Ihan jees, just se ilmasu mitä inhoon.

  K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Ihan jees, mutta paremminkin olisin voinut lukuaikani käyttää.

   Poista
 2. Nichollsin uutuuskirja Us ilmestyi juuri englanniksi, ja minä tietysti fanina heti ostin, luin ja tykkäsin. Kirja kertoo hajoamistilassa olevan perheen Euroopan-kiertomatkasta. Toivottavasti suomennetaankin joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, kiitos kun kerroit! Etukäteistilasin äänikirjan heti Audiblesta, ilmestyy näköjään ensi kuun lopulla. En oikein tykkää lukea englanniksi, mutta kuuntelen oikein sujuvasti. Kiva kuulla, että pidit, luotan näkemykseesi, koska olet selvästi aiheeseen perehtynyt.

   Poista
  2. Uusin ilmestyy näköjään suomeksikin jo ensi kuussa! Todella yllättävän ripeää toimintaa.
   http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9511285866

   Poista
  3. Mahtavaa! Peruutin heti etukäteistilaukseni ja varasin sen kirjastosta, koska saan sen suomeksi nopeammin. Kiitos Pekka! En varmasti olisi itse tajunnut, että uusi ensinnäkään ilmestyy ja toiseksikaan ilmestyy suomeksi.

   Poista
  4. Kiva että pystyin olemaan hyödyksi. :) Aika lailla puskista tuo kirja tuli minullekin, molemmilla kielillä.

   Poista
 3. Onkohan samantyylillinen kuin Nick Hornby...? Yhtään? Hänen kirjoistaan pidän valtavasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Nicholls on hyvinkin samantyylinen kuin Hornby! Täällä vanha juttuni, jos kiinnostaa. Pahoittelen spämmäystä, et varsinaisesti edes kysynyt minulta, mutta en voinut olla huutelematta väliin, kun olen perehtynyt aiheeseen jonkin verran. :)

   Poista
  2. Kyllä on kerrassaan suotavaa huutaa heti jos tietää! Ja kiitos juttusi linkkauksesta, en tiennyt että Starter for 10:stä on tehty elokuva. Pitääpä yrittää etsiä se jostain.

   Ja voin vielä omalta osaltani vahvistaa, että kovin on samantyyppinen tosiaan kuin Hornby. Tosin en ole Hornbyltä muistaakseni lukenut kuin Uskollisen äänentoiston ja Pojan, molemmat useampaan kertaan ja pitänyt niistä aivan hulluna, ja nyt ihmettelenkin, miksi en ole enempää lukenut. Muistaakseni joku silloin joskus sanoi, että tuotannon laatu lähti laskemaan, enkä sitten tullut enää tarttuneeksi. Pitääpä korjata tilanne lähiaikoina!

   Poista
  3. No niin tuotannon laatu kyllä Hornbyn kohdalla todellakin teki!

   K

   Poista
  4. Ja pyh. Ehkä yhden romaanin verran (How to Be Good), mutta muut ovat minusta olleet hyviä.

   Poista
 4. En ole lukenut Nichollsia, jote seuraavaksi etsinkin hänen kirjansa käsiinsä, kiitos!! :)
  Ja mua ei spämmäily haittaa yhtään, kun aihe pysyy täysin samana ja sun kirjoitus Pekka antoi lisätietoa, ei turhaa väliin huutelua siis :)

  VastaaPoista