keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Perhe - August: Osage County

John Wells, 2013.

Westonin perheen alkoholisti-runoilija-iskä on kadonnut. Jäljelle on jäänyt ilkeä pilleristiäiti Violet (Meryl Streep). Kolme tytärtä saapuvat kotiin, samoin Violetin sisko perheineen, eikä jälki ole kaunista. Luurankoja kiskotaan kaikista kaapeista oikein koko suvun voimin ja välillä painitaan mummo kenttään, mikä onkin lennokkaasti kuvattu oheiseen elokuvan julisteeseen.

Tarkistin juuri sen minkä epäilinkin, eli että elokuva perustuu näytelmään. Se on viehättävällä tavalla vanhanaikaisen oloinen, tulee mieleen vanha suosikkini Kissa kuumalla katolla ja etenkin Kuka pelkää Virginia Woolfia. Annetaan tilaa loistaville näyttelijöille, ei niinkään maalailla maisemia. Oikein kiva välillä nähdä jotain tämmöistä. Kuitenkin se, että elokuvan välittömästi tunnistaa näytelmään perustuvaksi, kertoo jotain ohjaajan epäonnistumisesta. Tulee vähän semmoinen olo, että nyt ei ole ihan käytetty kaikkia elokuvan keinoja vaan vain siirretty näytelmä kameran eteen. En tiedä miten itse olisin tehnyt homman paremmin, mutta minä en olekaan elokuvaohjaaja. Eikö olisi surullista, jos minä tekisin sen paremmin. Minusta olisi. Joka tapauksessa, näinkin tämä on kerrassaan vaikuttava elokuva.

Streepin esittämä Violet on verraton, ennalta-arvaamaton hahmo, menee ihan hurjia ratoja raivosta nauruun. Hän kertoo tyttärilleen tarinan äidistään, joka päättyy: "My Momma was a mean, nasty old woman. I suppose that's where I got it from", ja sitten Violet nauraa päälle.

Mutta mitens toi elokuvan nimi? Kannatan elokuvien nimien suomentamista, ihan itsekkäistäkin syistä, koska kun laitan täällä leffan nimen postauksen otsikkoon, tänne harhautuu amerikkalaisia robotteja ihan päntiönään, enkä minä niitä tänne erityisemmin kaipaa, mutta myös, koska en usein ymmärrä miksi ei voi kääntää. Tässä on käännetty vähän, mutta sitten taas ei, ja lopputulos on ihan hölmö.

2 kommenttia: