keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kävele naiselle ammatti

Kuva täältä.

Saara haastoi minut mukaan Naisten pankin tempaukseen nimeltä Kävele naiselle ammatti. Minun piti oikeastaan lukea joku kirja ja sen avulla käsitellä naisen asemaa, ja ajattelin, että helppo juttu, mitä tahansa lukemaansa voi käsitellä siitä näkökulmasta.

Mutta sitten aloin empiä. Tämähän on oikeastaan ihan hiton tärkeä asia, ei tätä voi tehdä vasemmalla kädellä. Näin itseni, maailman toiseksi etuoikeutetuimpaan väestönosaan kuluvan ihmisen, länsimaisen valkoisen naisen, joka tulee sanomaan jotain diipadaapaa oikeiden ihmisten oikeasta hädästä. Ja minusta alkoi tuntua kauhealta. Vaikka kuinka yrittäisin, en voisi kokea samanlaista hätää kuin kehitysmaan nainen, maailman heikoimman osan saanut. Minne tahansa menen, olen aina valkoihoinen, olen aina rikkaampi kuin suurin osa maailman väestöstä, minulla on aina joku jolta pyytää apua. Jollei vanhemmat, perhe ja ystävät niin vähintäänkin yksi maailman parhaista yhteiskunnista.

Suurimmalla osalla maailman väestöstä ja etenkin naisista ei ole näin.

Podin tätä maailmantuskaa eilen sohvalla ääneen, jolloin perheemme älykkö, joka en siis korkeista kuvitelmistani huolimatta ole tässä tapauksessa minä, ehdotti, että voisin katsoa Hans Roslingin TED-puheita.

Katsoin. Hans Rosling on ruotsalainen lääkäri, tutkija ja loistava puhuja. Hän on perustanut Gapminder Foundationin, jonka tarkoitus on tehdä näkyväksi maailman piilotettu tieto. Kuten hän tässä loistavassa puheenvuorossaan esittää, ihmiset eivät juurikaan ymmärrä maailmaa tai tietoa, ennen kuin se esitetään heille selkeässä muodossa. Ja voi perttileijaa miten selkeäksi ja hauskaksi Rosling tiedon saa!

Joka tapauksessa. Se mitä Roslingin puheista sain irti tähän asiaan liittyen on, että maailma on muuttunut. Tällä hetkellä ei enää ole sellaista maailmaa, jossa olisi erillään köyhät kehitysmaat ja rikkaat länsimaat. Toki nämä molemmat ovat olemassa, mutta siihen väliin missä ennen oli syvä kuilu, on pötkähtänyt suurin osa maailman väestöstä, jotka eivät ole rikkaita tai rutiköyhiä. Silti, jos kehitys jatkuu niin kuin se nyt näyttää jatkuvan, vuonna 2050 meitä on täällä yhdeksän miljardia. Näistä yhdeksästä 4 miljardia on rutiköyhiä ja 5 miljardia rikkaita ja välissä on taas syvä kuilu.

Silloin olemme pulassa. Ilmastonmuutoksellisesti, koko maailman tasolla, ja neljä miljardia ihmistä yksilötasolla.

Miten tämän voi estää? Roslingin mukaan vähentämällä lapsikuolleisuutta. Rikkaissa maissa perhekoot ovat pieniä, koska voimme luottaa lasten pysyvän hengissä. Kehitysmaissa näin ei ole. Lapset ovat ainoa turva vanhuuden varalle, ja jos joka viides lapsi kuolee, on järkevää tehdä niitä varalle monta.

Tutkimusten mukaan tehokas tapa vaikuttaa asiaan on kouluttaa tyttöjä. Koulutetut tytöt menevät naimisiin myöhemmin, saavat vähemmän lapsia ja osaavat hakea tietoa ja viedä lapsensa lääkäriin. Jos ei osaa lukea, on muiden armoilla kaiken tiedon suhteen. Koulutettu äiti on tehokkain tapa rikkoa köyhyyden kehä. Jos nainen osaa lukea, hän voi ottaa asioista selvää.

Naisten kouluttaminen ja työllistäminen ei ole mikään feministinen tasa-arvojuttu, vaan kyse on koko maailman pelastamisesta. Ja siksi minä aion lahjoittaa Naisten pankille ja osallistua Kävele naiselle ammatti -tapahtumaan ensi sunnuntaina. Toivottavasti moni teistäkin.

PS: Tässä Roslingin mahtavassa puheessa hän esittää pesukoneen merkitystä ihmiskunnalle. Sen vaikutus Roslingin omaan perheeseen oli, että kun hänen äitinsä ei enää tarvinnut kuluttaa tuntikausia veden keittämiseen ja pyykin hinkkaamiseen, hänellä oli aikaa lukea pikku-Hansille ja itselleen. Semmoinen ihmekone!

6 kommenttia:

 1. Voi miten hieno teksti. Pitä itsekin katsoa Roslingin puheita, jos se tekee noin fiksusti ja hyvin asiansa ilmaisevaksi :)

  Pesukone! Ihmeiden kone! Tiskikone myös. Mahtavia vehkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Roslingia voi kyllä suositella kaikille. Harvoin ihminen on yhtä aikaa noin hauska ja informatiivinen.

   Poista
 2. Upeaa! Ja Rosling kuulostaa hirviän mainiolta tyypiltä, tai ainakin fiksulta puhujalta jos ei muuta. Tämä tapahtuma on muutenkin hieno, itse en ehdi kävelemään, mutta lahjoituksen voisin kyllä tehdä. Koska olen onnellinen omista ihmekoneistani, pesu- ja tiskikoneesta, ja siitä että osaan lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin! Eläköön kaikki koneet ja lukutaito ja lisäksi tasa-arvo, jolloin koneettakin joutuisin tiskaamaan ja pyykkäämään vain 50% siitä mitä jotkut naiset tässä maailmassa.

   Poista
 3. Pitääpä tutustua Roslingiin, thänks!

  K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tiiätkö muuten, että Turussakin voi sunnuntaina kävellä naiselle ammatin, jos on semmonen fiilis.

   http://www.naistenpankki.fi/tapahtumat/kavele-naiselle-ammatti-turku-14-9-2014-klo-11-forum-marinum/

   Poista