sunnuntai 31. elokuuta 2014

True Detective

Kuva täältä
Kauhean vaikea aloittaa näitä bloggauksia aloittamatta aina samalla tavalla. Miten tämänkin nyt aloittaisi? En minä tiedä! Tiedän mitä aion sanoa jotakuinkin keskivaiheilla ja lopuksi, mutta mitä ihmettä tähän alkuun muka voisi keksiä. Joko voin ajatella tämän aloitetuksi ja siirtyä suoraan asiaan sen kummemmin lurittelematta? Minusta voin. Kiitos.

True Detectiveä on kehuttu ihan kaikkialla ja onhan se monin tavoin erityinen ja hieno. Se kertoo kahdesta poliisista, Rustista (Matthew McConaughey) ja Martysta (Woody Harrelson). Juttu kulkee kahdessa aikatasossa, vuodessa 1995, jolloin Rust ja Marty päätyivät työpariksi ja tutkivat omituista murhajuttua. Ja sitten vuodessa 2012, jolloin he eivät enää ole poliiseja ja heitä kuulustellaan.

Itse juoni on aika nokkelasti ja työllä ja vaivalla kirjoitettu, jännä ja aika pelottavakin, mutta silti melko perus poliisitarina. Ei mitään uutta. Miksi tämä sitten on niin ihmeellinen sarja muihin vastaaviin verrattuna? Kaksi syytä: Rust ja Marty. Ja sanotaan nyt suoraan, ennen kaikkea Rust. Matthew McConaughey on aivan uskomattoman hyvä ja hahmo kiinnostava. Marty sinänsä ei ole hahmona erityisen erikoinen, mutta Harrelson on toki mainio, ainahan hän on. Tärkeintä on kuitenkin Rustin ja Martyn suhde. Se tekee sarjasta hienon.

Toisaalta, nyt kun tässä mietin, olen nähnyt jotain vastaavaa aiemminkin. Sillan Saga Nordin on aika samantyyppinen kuin Rust ja Martin Rohde monin tavoin kuin Marty. Eivätkä nämä pohjoiset kollegat jää yhtään heikommiksi kuin amerikkalaiset, ja lisäksi Sillan tarinat ovat olleet kiinnostavampia, vaikka sanoinkin taannoin, että minusta Sillassa voisi unohtaa juonen ja antaa Sagan ja Martinin onkia seuraavalla kaudella sillalta silakoita.

Vähän samalla tavalla ehdin jo toivoa, että seuraavalla True Detectiven kaudella Rust ja Marty lähtisivät kahdestaan mökkeilemään, mutta ilmeisesti seuraavalla kaudella ei ole mitään Rustia ja Martya vaan jotain ihan muuta. En tiedä miten tähän aion suhtautua. Vähän kauhistuttaa.

Olenko muuten kertonut, että rakastin nuorena palavasti Woody Harrelsonia, koska hän esitti silloisessa lempielokuvassani Natural Born Killersissa Mickey Knoxia. Minusta hän oli iiiiiihhana. Noin, nytpä olen ainakin kertonut. Edelleenkin hieman rakastan häntä. Matthew McConaughey on tähän asti ollut näyttelijänä minun makuuni vähän liian lihaksikas ja lipevä, jonka ainoa ominaisuus tuntui olevan paidan riisuminen, mutta Rustin jälkeen olen valmis korjaamaan näkemystäni. Hieno hieno näyttelijä. Mutta sydämessäni on aina paikka Woodylle. Tiesittekö muuten, että hän on vegaani, luonnonsuojelu- ja rauhanaktivisti ja anarkisti? Oi. Sydän pakahtuu.

8 kommenttia:

 1. Meilläkin on tämä pitkään ollut hankintalistalla :).

  VastaaPoista
 2. Me katsottiin tämä keväällä HBO Nordicilta. Mä tykkäsin tästä kanssa, vaikka en alkuraskauden hormonihuuruisessa tuskassani pystynytkään katsomaan kahta tai kolmea vikaa jaksoa koska meno meni niin ahdistavaksi ja jännäksi. Sain sitten mieheltä referoinnin tapahtumista ja koen kyllä "nähneeni" koko sarjan. :)
  Mutta tunteitahan hyvä elokuva, kirja tai sarja herättää, niistä ei ollut tässä puutetta! Ja puhut asiaa tuosta Rustin ja Martyn suhteesta, oiva vertaus Siltaan! Voi, siinä myös mahtava sarja, jota toivoisi vain lisää ja lisää.
  -Anna

  VastaaPoista
 3. Siis enkö mä käynyt täällä jo vouhkaamassa? Kaikki mun FB-kaverit on jo ihan kypsiä kun olen kiihkoillut tästä (no, silloin kun se tuli). Hyvä. Siis pitkästä aikaa jotain mitä jaksoin katsoa (Dexter meni lopussa ihan löperöksi, Hank Moodyn karisma alkoi hiipua Californicationissa, House of Cards on tasaisen varma mutta ei aiheuta kylmiä väreitä). Hyvähyvähyvä. Olen jo valmiiksi romuna kun seuraavalla tuotantokaudella (ENSI KESÄNÄ!) cast vaihtuu, mutta ehkä tämän huikean setin jälkeen ei voisi seurata kuin pettymys. Me hoidettiin Poo Detective-vieroitusoireita Fargolla - Billy Bob Thorton parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, Fargo pitää siis jostain pian kaivaa! Hyvä kun sanoit!

   Poista
 4. Poo Detective (tämä on minunkin mielestäni paljon parempi nimi!)! Olen koettanut kovasti lobata tätä meillä kotona, mutta tv-ohjelmiin lähtökohtaisesti nihkeästi suhtautuva elokuvaintoilija puoliso ei ole vieläkään napannut syöttiin. Täytynee nyt viimein keksiä jokin keino huijata mies katsomaan tämä kanssani, niin hurjasti hyvää olen kuullut! (En katso jännittäviä ohjelmia yksin, sillä tarvitsen jollekin toiselle kuuluvan käsivarren, jota puristaa, kun käy liian jännäksi, ja jonkun toisen kertomaan, kun voi avata taas silmät. Olen sillä tavalla muodikkaasti erityisherkkä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä puolisolle voisi huomauttaa, että elämme juuri nyt tv-sarjojen kulta-aikaa. Koskaan ei ole ollut parempaa telkkaridraamaa kuin nyt, joten olisi kurjaa jos hän kuitenkin elokuvaihmisenä jäisi siitä paitsi. Esim. MadMen, Breaking Bad, House of Cards, Game of Thrones. Niin on upeasti kirjoitettua, kuvattua ja näyteltyä. Ei voi kuin olla onnellinen, että edes joku osa-alue maailmassa menee koko ajan parempaan suuntaan.

   Poista