lauantai 26. heinäkuuta 2014

Eleanor & Park

Rainbow Rowell: Eleanor & Park
Orion Publishing Group, 2014
Narrated by: Rebecca Lowman and Sunil Malhotra

Oi voi. Oi oi oi.

Mitenkähän tekisin nyt oikeutta tälle?

On vuosi 1989. Eleanor on isokokoinen, punatukkainen tyttö, joka pukeutuu kummallisesti ja tulee uutena oppilaana koulubussiin. Ainoa vapaa paikka on Parkin vieressä. Park on puoliksi korealainen, joka rakastaa musiikkia ja sarjakuvia. Aluksi he eivät voi sietää toisiaan, mutta hiljalleen Park alkaa lainata Eleanorille sarjakuvia, tuoda kasetteja, lopulta pitää kädestä.

Eleanor & Park on ihan uskomattoman herkkä ja tuore rakkaustarina. En muista milloin olisin lukenut näin kaunista, todenmukaista ja raikkaasti kirjoitettua kuvausta ensirakkaudesta. Siitä, miten kauniina näkee toisen, miten ihmeellisenä, miten toista ajattelee, miten kuvittelee koskevansa. Niin viatonta, niin ihanaa. Kyseessä on nuortenkirja, mutta silti niin hieno, että soisin kaikkien rakkaudesta kiinnostuneiden, eli kaikkien, lukevan sen. Tai kuuntelevan, koska äänikirjanakin se oli ihan priimaa. Näkökulma vaihtuu Eleanorista Parkiin vähän väliä, jolloin lukijakin vaihtui. Se oli kivaa ja lukijat olivat molemmat oikein hyviä. Usein nuortenkirjat ovat ärsyttävällä tavalla vähän sellaisia nuortenkirjoja, tiedättekö, mutta tämä ei ollut. Ihan on yhtä hyvä kuin mikä tahansa aikuisten kirja, minkä vuoksi tätä erittäin mielellään suosittelisikin kaikille nuorisolaisille, koska miksi ihmeessä nuorten pitäisi lukea yhtään sen huonompaa kirjallisuutta kuin aikuistenkaan. Ei miksikään. Niin.

Paitsi rakkaustarina, Eleanor & Park on myös tarina Eleanorin kotihelvetistä, jota Park ei voi ymmärtää. Parkin koti on keskiluokkainen, onnellinen ja tavallinen. Eleanorin koti on kaikkea muuta. Isäpuoli Ritchie terrorisoi koko perhettä, äidistä ei ole vastustamaan eikä oikea isä välitä pätkääkään. Eleanor on hävyttömän yksin, kunnes tulee Park.

Huomasin monien tehneen saman havainnon kuin minä: Eleanor & Parkia vertaa helposti John Greenin Tähtiin kirjoitettuun virheeseen. Ne ovat kovin samanhenkisiä, vaikkeivat erityisen samanlaisia. On kuitenkin sanottava, että Eleanor & Park pesee Tähtiin kirjoitetun virheen sata nolla. Suosittelen ihan kaikille ja toivon, että tämä käännetään suomeksi mieluiten eilen.

PS. Myönnän, että holtittomaan tykkäämiseeni saattoivat vaikuttaa Parkin Eleanorille kantamat The Smithsin kasetit. Olen silleen aika heikko.

1 kommentti:

  1. Minä luin alkuvuodesta saman kirjailijan Fangirlin, joka oli YA chick litiksi aika virkistävä poikkeus (päähenkilö kirjoitti fan fictionia). Voisinkin etsiä tämän käsiini. Tosin mulla jumittaa Kindlessä ensin Tähtiin kirjoitettu virhe, joka jostain syystä tökkii ja huolella.

    VastaaPoista