perjantai 2. toukokuuta 2014

Harold ja Maude

(Harold and Maude)
Hal Ashby, 1971

Haluaisin kertoa teille, että tässä oli nyt ihan loistava elokuva. Mutta en tiedä miten kertoisin sen latistamatta tätä hienoa hienoa elokuvaa. Hitto.

Harold on parikymppinen nuori herra, jonka päätoiminen viihdyke on tappaa itseään rikkaan äitinsä edessä. Hän hirttäytyy, ampuu itseään suuhun, tekee harakirin, leikkaa kätensä irti, sytyttää itsensä palamaan. Äitiä ärsyttää, mutta silti hän ei lopeta taukoamatonta natkuttamistaan. Sitten Harold tapaa Mauden. Maude on täyttämässä 80 vuotta ja on viehättävin, anarkistisin, hullumaisin pikku flirttailija, mitä elokuvissa on nähty.

En yhtään ihmettele, että Harold rakastuu Maudeen. Minäkin rakastuin Maudeen. Ja Haroldiin. Uskomaton kemia heillä tässä epäkonventionaalisessa rakkaustarinassa.

Harold ja Maude on kulttielokuva vuodelta 1971, ja kulttimaineessa ihan syystä. Siinä on samanlaista ruma on kaunista ja kaunis on rumaa -mentaliteettia kuin vaikka ihastuttavassa Addams Familyssa. Se ei kuitenkaan ole mikään erikoisuudentavoittelija pelkän esiintymisen vuoksi, vaan tarina on ihan huikean aito.

Kyllä. Rakastuin. Pitkästä aikaa sellainen elokuva, joka tekisi mieli ostaa omaan hyllyyn ja katsoa kerran viikossa. Olen varma, ettei Harold ja Maude siitä ainakaan huononisi.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Minäkin olen katsellut leffoja viime illat: Amadeus ja Rommipäiväkirjat. Tänään olisi Seitsemän psykopaattia, jos oikein muistan! Leffat on superkivaa ajankulua mutta välillä on vaikea löytää näitä superhyviä :). Pitäisi varmaan seurata jotain aktiivista, hyvää leffablogia, olisiko sulla vinkkiä? Sinun blogisi lisäksi, tietty :).

    VastaaPoista
  2. Seuraan aika vähän leffablogeja. Pitäisi itsekin löytää hyviä! Mutta ensin tulee mieleen Kalle Kinnusen Kuvien takaa, sitten vanha kunnon Rakkaus on koira helvetistä, joka on käsittelee ehkä enemmän kirjoja, mutta myös leffoja. Ja Lukutoukkahan on perustanut myös vasta uuden leffablogin, Jos rakastat elokuvia -nimellä :)

    Jos joku muu tietää lisää elokuvablogeja, olen enemmän kuin korvana. Tosin en tiedä mitä olisi enemmän kuin korva. Turbokorva? Kolme korvaa?

    VastaaPoista