sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

My Life with Liberace

(Behind the Candelabra)
Steven Soderberg, 2013

Pidin tästä elokuvasta. En etukäteen tiennyt paljoakaan Liberacesta, hänen kukoistusaikansa oli ennen minun vastaavaani. Mutta niin oli viihdyttävä henkilö hän. Ja herttainen. Tai ainakin tämä fiktiivinen Liberace siis.

Leffa kertoo kauniista nuorukaisesta, Scott Thorsonista (Matt Damon), josta tulikin mieleeni, että oletteko viime aikoina huomanneet, että lehdissä usein viitataan myös nuoriin naisiin sanalla nuorukainen. Ihan käsittämätöntä. Nuorukainen on mies, tietysti. Niin, Scott oli siis hyvin nuori ja komea. Sitten hän tapasi Liberacen (Michael Douglas), joka oli vanhempi pianistiherra, joka pukeutui varsin kimalteisesti. Jo elokuvan alussa käy ilmi, että Liberace on kaappihomo, joka vaihtaa nuorta seuralaista aina tarpeen tullen. Mutta Scottin kanssa hän tuntuu olevan vakavissaan. Hän jopa maksaa Scottin plastiikkakirurgille, jossa Scottin naamaa leikellään muistuttamaan Liberacea itseään. Sitten he kuorruttavat itsensä turkiksilla, kullalla, jalokivillä ja istuvat illat pitkät poreammeessa juomassa skumppaa kristallikruunujen välkkeessä.

Kyllähän sellaiseen voisi tottua. Mutta aina on varjopuolensa. Mustasukkaisuutta, huumeita, harhoja, rahaa, voi voi, kauheutta siitä tulee.

Ihaninta olivat Liberacen yltiöpäisen kimaltavan elämäntavan ohella Douglasin roolisuoritus Liberacena. Miten henkilö voi yhtä aikaa olla niin vastenmielinen ja niin ihastuttava? Periaatteessa voisi ajatella, että nuoret miehet haksahtivat Liberacen rahoihin, koska olihan hän aika omituisen näköinen tupeineen, kauneusleikkauksineen ja kimalluksineen, mutta elokuvan perusteella ainakin tämä fiktiivinen ukkeli oli aivan herttaisa tyyppi. Kerrassaan rakastettava. Säälitti oikeastaan vain Scott-paran sievä naama, joka leikeltiin pilalle.

Usein elokuvan sänkykamarikohtausten aikana alkoi soida päässä hyvin tarttuva viisu Sarah Silvermanin videolla "I'm Fucking Matt Damon". Minusta se on aika hauska. Kuten oli tämä elokuvakin. Hauska ja traaginen. Paras yhdistelmä.

4 kommenttia:

 1. Nuorukainen on kyllä ehdottomasti ja takuulla mies! En ymmärrä miten jollekulle asia voisi olla epäselvä....Itse en ole vielä törmännyt moiseen mölliyteen, mutta päivälehtien teksteissä on tullut vastaan monenmoisia muita virheitä. Kielen taso on laskenut vuosien varrella roimasti :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin! Kielihän on fleksiibeli otus ja sietääkin muuttua, mutta joku roti sentään tässä tasa-arvossakin. Nuorukaiset ovat miehiä ja neitokaiset naisia, jos nyt on välttämättä eroteltava sukupuolia.

   Poista
 2. Urheiluselostuksissakin puhutaan nykyään naisista nuorukaisina! PAHEKSUN! Se on yksiselitteisesti väärin.

  Olen myös kirjoittanut tätä kommenttia kohta neljä tuntia. Päähän sattuu ja tuntuu kurjalta Liberacen puolesta. Ei sen poreallas-skumppajutun takia, vaan siksi, että hänen oli niin kovasti pakko olla kaappihomo.

  Matt Damon on musta jotenkin mahtava. En osaa selittää. Hän vaikuttaa tyypiltä, joka on vähän huolissaan siitä, että eihän vaan kellekään tullut paha mieli. Ehkä hän ei ollenkaan ole sellainen tyyppi, mutta vaikuttaa sellaiselta, joten samaistun häneen. Lisäksi hänen rooliensa kirjo on aika vaikuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua harmittaa sun pään puolesta :(

   Mutta ei Liberace tuntunut elokuvan perusteella ihan kauheasti kärsivän kaappihomoudestaan, tai no, mitä nyt kuoli AIDS:iin, että vähän kärsi kyllä, mutta jos katsot kuvaa, niin ei hän hirveän syvällä siellä kaapissa ehkä ollut :)

   Ja olen samaa mieltä Matt Damonista. Hän vaikuttaa ihan älyttömän huumorintajuiselta, lämpimältä, vaatimattomalta ja kivalta. En tiedä hänestä oikein mitään, mutta silti pidän hänestä kovasti. Ihmisenä.

   Poista