tiistai 7. tammikuuta 2014

Tuhannestayhdestä seitsemäänkymmeneenkolmeen

Liinan bloggauksen myötä ajauduin paneutumaan siihen pahamaineiseen kirjalistaan, jossa luetellaan 1001 kirjaa, jotka pitäisi lukea ennen kuin henkensä heittää. Copypastetin listan oitis ja boldasin kaikki lukemani. Häpeäkseni niitä oli vain jotakuinkin 81 (en ole kovin hyvä laskemaan). Olin hetken aivan murtunut, että voi ei, mullahan menee koko elämä lukea nuo loput 920 enkä ehdi enää ikinä lukea mitään kivaa kun luen vain ikuisesti jotain J.M. Coetzeen tuotantoa, joka ei edes kiinnosta pätkääkään! Minusta tulee onneton, surullinen, synkkä ihminen. Voi voi. Voi minua parkaa!

Hankin juuri yhden kirjan listalta!

Kunnes äsken tajusin, että hitto, miksi minun pitäisi lukea jotain typerää listaa vain siksi, että joku - selvästi amerikkalainen - on niin päättänyt. En varmasti lue! Lukekoon itse! Minä teen oman listan saatana!

Ja niin minä tein. Otin listalta kaikki ne kirjat, joiden lukemista tämän elämän aikana pidän realistisena, ja sain kivan seitsemänkymmenenkolmen kirjan listan, joka ei tukahduta vaan kutsuu. Haluaisin heti lukea kaikki!

Sitten innoissani tein saman esimerkiksi Liinan Sivukirjastosta löytyvälle 101 spefin helmeä -listalle, joka on myös ollut hieman tukahduttava. Olin lukenut siltä 19 ja nyt tein kolmentoista kirjan lyhytlistan, jota pidän melko realistisena.

Loistokasta! Voitto! Selätys! Melkein tuntuu kuin olisin jo lukenut KAIKEN!

14 kommenttia:

 1. HYVÄ ID... Hups, caps lock oli päällä. Hyvä idea! Mutta miksi Coetzee ei kiinnosta? En minä sillä, ettäkö sen pitäisi, mutta olen aina kuvitellut, että minua kiinnostaa, mutta jos sinua ei kiinnosta, alan epäillä, että ehkä minunkaan ei kannattaisi olla kiinnostunut, olenhan matkiapina.

  Silti, teen ehkä saman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta caps lock on välillä paikallaan!

   Itse asiassa ei mulla ole mitään henkilökohtaista J.M.:ää vastaan, hän saattaa olla ihan mainio, harvoinpa niitä nobeleita kai huonoille annetaan. Mutta jotenkin on se käsitys, ettei ole kovin hauska kirjailija ja siksi olen hänet tähän saakka sivuuttanut, ja nyt sitten lannistuin kun hän tuli listalla niin usein vastaan. Dickenskin tuli ja moni muu, mutta heistä en niin välittänyt, koska en pidä epähauskana.

   Poista
 2. Vaan onko se versio listasta nähty jossa on 1305 kirjaa? 1001-listasta on kuitenkin otettu muutama painos ja lukuisia kirjoja vaihtui, ja sittemmin jotkut ovat ottaneet tavoitteekseen lukea 1001 kirjaa tuosta koko listasta, jättää vähän pelivaraa :)

  Itse en kovinkaan vakavasti suhtaudu listaan, jos nyt jonnekin kolmensadan tienoille pääsisi niin voisi olla jo tyytyväinen. Ennemminkin se on ollut lähinnä lukuvinkkien tarjoaja ja sitä kautta on tullut tutustuttua myös joihinkin kirjailijoihin joita ei ehkä olisi tullut muuten luettua.
  Ja ajatella, en ehkä olisi lukenut Muriel Sparkia. Tai Pär Lagerkvistia. Tai Aikamme sankaria tai Salamanterisotaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otin vaan ensimmäisen vastaan tulleen ja vasta jo tunteja sen kanssa väännettyäni tajusin, ettei se välttämättä ole viimeisin, oikein tai parhain. Mutta sen kanssa mennään! Nämä 1001 ovat minun 1001.

   Ja olet kyllä ihan oikeassa, juuri noin siihen pitäisikin varmasti suhtautua. Eipä tosiaan tuo Tristram Shandy tuolla hyllyssä nyt näin kovasti polttelisi, ellen olisi listaa selannut.

   Poista
 3. MITÄH - John Maxwell Coetzee ei kiinnosta! Ei vainkaan, onhan hän todella totinen herra eikä voi miellyttää kaikkia. Minä vain satuin kiinnostumaan hänestä (rakastumaan häneen!) silloin joskus, kun olin juuri sopivassa mielentilassa. Mielestäni ei tarvitse pakottaa itseään mihinkään; joskus sopii yksi ja joskus toinen - ja yhdelle sopii yksi ja toiselle toinen.

  En ole tuollaisia listoja nähnytkään, pitää tutustua. Epäilisin kuitenkin lukeneeni sieltä aika paljon. Aloin pitää lukupäiväkirjaa joskus 2003 ja nyt on vajaa 800 luettuna. Jos lukuvauhtini on ollut yhtään samanlainen - onhan se kiihtynyt vanhempana - niin herranjestas, minähän olen lukenut tuhansia kirjoja. Samaa mieltä kuin hdcanis, varmaan tuo lista on hyvä vinkkilista. Minäpäs lähdenkin tutustumaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että joskus voi tulla mullekin oikea hetki tutustua Coetzeehen. Itse asiassa aloin näiden kommenttien myötä jo vähän lämmetä, ihan guuglasin hänet. Ehkä me vielä kohtaamme, minä ja J.M.!

   Rehellisesti sanoen minusta lista oli kyllä melko amerikkalaispainotteinen ja siksi tuntui vähän omituiselta ja siltä, että olin lukenut tosi vähän. Eurooppalaiselta listalta olisin varmasti lukenut enemmän. Kun en nyt voi hyväksyä tätä, että olisin noin vähänlukenut!

   Poista
 4. Minä luin vahingossa vuoden aluksi Coetzeen Michael K:n elämän. Lue se vain, jos olet tosi hilpeällä tuulella, äläkä missään nimessä lue, jos yhtään masentaa. Nimimerkki "en aio ihan heti lukea Coetzeelta mitään muuta, koska kirja oli niin masentava".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luinkin sun bloggauksen, jossa manitsit lukeneesi. Ehkä sekin vaikutti, kun nyt luin tuota listaa, että sitten alitajuisesti ajattelin, ettei Coetzee ole kovin ilomielistä luettavaa. Kuten ei mitä ilmeisimmin olekaan.

   Poista
 5. Nyt on pakko matkia Liinaa ja todeta, että mahtava idea! :)
  Omat listat on aina jotenkin paljon osuvampia, kuin muiden laatimat. Fiksua!

  VastaaPoista
 6. Hei Siina, tulin uteliaaksi ja kiinnostuin listoista. Laittaisitko sen oma listasi näkyviin, please? (Miksei suomenkielessä ole tuolle please-sanalle vastinetta, helppoa, kevyttä, mukavaa kohteliasta pyyntöä osoittavaa sanaa! "Olisitko niin kiltti" ei ole yhtään sama.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I thought you'd never ask! Saatan laittaa tässä lähipäivinä, jos jaksan vähän äpöstää vielä niiden kanssa :)

   Poista