perjantai 17. tammikuuta 2014

Puulattian kunnossapito

Will Wiles: Puulattian kunnossapito
(Care of Wooden Floors)
Moreeni, 2012
Suom. Seppo Raudaskoski

Puulattian kunnossapito kertoo miehestä, joka saapuu nimettömäksi jäävään Itä-Euroopan kaupunkiin huolehtimaan ystävänsä asunnosta ja kissoista sillä aikaa kun ystävä on Amerikassa avioeroamassa. Ystävä, Oskar, on perfektionistinen kapellimestari, joka on tehnyt asunnostaan täydellisen. Siellä on upeat puulattiat, joista on pidettävä huolta. Sitähän voisi luulla, ettei lattian kunnossapito paljon vaadi, mutta ohhoh miten paljon voikaan sattua muutamassa päivässä kun oikein ottaa asiakseen sattua.

Tätä kirjaa ei kannata lukea, jos sydämessä on erityinen paikka kissoille. Itselläni ei ole kovin erityistä paikkaa, koska olen kissa-allergikko ja täten joutunut ikäni pitämään tiettyä etäisyyttä noihin kauniisiin otuksiin, mutta silti hieman kylmäsi välillä. Toiseksi, tämä on kirja sellaisille ihmisille, jotka nauttivat lukea sekasorrosta, epäonnistumisten sarjoista ja absurdista. En ole ihan varma olenko sellainen. Tykkään kyllä kovasti absurdista, mutta jossain vaiheessa sekoilusta toiseen syöksyminen alkaa ärsyttää. Että etkö nyt voisi ryhdistäytyä, päähenkilö. Etkö voisi vaihtaa edes valkoviiniin kun siitä punaisesta ei selvästi ole muuta kuin haitaa!

Tunteeni Puulattian kunnossapitoa kohtaan ovat kaksinaiset. Tavallaan pidin siitä kovastikin. Tuli mieleen esimerkiksi Magnus Millsin Aidantekijät ja Jean-Philippe Toussaintin kirjat, jotka ovat erinomaisen vinksahtaneita. Ehkä hauskinta oli nimetön maa, joka näyttäytyi aika erikoisena paikkana. Silti tuntui, että kirja oli makuuni hieman liian brutaali, muttei kuitenkaan ottanut ihan tarpeeksi kierroksia hulluudessaan. Ja loppu vähän lässähti. Lisäksi päähenkilön aprikointia tilanteiden äärellä oli himppasen liikaa, välillä tylsistytti.

Vähän ihmetytti kirjan kansi, jossa puulattia on kovin tumma, kun taas kirjassa se mielestäni oli ehdottomasti vaalea, ellei jopa valkoinen.

Mitenkähän sen nyt muotoilisi. Pidin tästä kirjasta, mutta siinä oli potentiaalia vielä kovasti enempään. Aion pitää silmällä Will Wilesin tulevaa tuotantoa, koska toivon hänen lisäävän kierroksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti