sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kirja + auto = kirjastoauto

Eilen juhlittiin yli vuoden remontissa olleen lähikirjastomme avajaisia. Sinne piti tietenkin mennä, koska luin, että siellä on kakkua, Asa, kakkua, Riikka Pelo, kakkua, Rauhatäti ja paljon muuta ja kakkua. Siinä vaiheessa kun pääsimme paikalle, ei ollut mitään näistä enää jäljellä, mutta kirjastossa soitti kyläorkesteri, ihmisiä oli ihan hirmuisesti, ja ilmapalloja, ja kaneliässäkeksejä ja hyvä meininki. Oli ihanaa.

En aio selittää taustan kaaosta.
Näin meillä.

Mutta jos lapseltani kysytään, paras osio oli kirjaston ulkopuolella. Siellä sijaitsi uusi lastenkirjastoauto Skidi, joka oli koristeltu muumikuvioin. Sisältä se oli aivan pränikkä ja hyllyt pursuilivat uusia, korkkaamattomia kirjoja. Löysimme lukemattoman Hessu Kissalan, Myyrän ja vielä tosi hyvän autokirjankin. Minustakin kirjastoautossa oli ihastuttavaa, mutta en siinä ryysiksessä ymmärtänyt, miten merkittävää tämä kaikki oli lapselle.

Sen jälkeen olemmekin puhuneet lähinnä kirjastoautoista. Olemme guuglanneet niiden kuvia, olen selittänyt, että ne yöpyvät Pasilassa tallissa ja kiertävät sellaista reittiä, mutta meillä on onneksi nyt tämä remontoitu lähikirjasto jossa voimme käydä. Silti lapsi on kysynyt tänään noin 3764 kertaa, että lähdetäänkö nyt kirjastoautoon? Milloin lähdetään kirjastoautoon? Voidaanko mennä kirjastoautoon? Eilen iltasadun sijaan lapsi pyysi, että jutellaan kirjastoautosta. Lopulta jouduimme selvittämään kirjastoauton reitin ja nähtävästi ensi viikolla teemme retken sen reitille.

Olisihan tämä toisaalta pitänyt arvata ihan lyhyelläkin matikalla. Lapsen lempiasioita maailmassa ovat kirjat ja autot, joten toki niiden yhdistymä on jotain ihan kosmista. Ja hyvä niin. Ihan mielelläänhän sitä jäljittää kirjastoautoa. Ainakin mieluummin kuin vaikka roska-autoa, joiden olinpaikoista on myös keskusteltu tiiviisti viime aikoina.

7 kommenttia:

 1. Kirjastoautot on ihania! Melkein yhtä ihania kuin teidän lapsi!

  Mua aina ällistyttää se, miten jokaisessa kirjastoautossa on aina ihan järjetön määrä hyviä kirjoja. Miten se on mahdollista? Onko se tila sisältä isompi kuin ulkoa? Vaadin selityksiä! Normaalissa pienessä kirjastossa ei ole niin paljon hyviä kirjoja!!

  Meillä eniten kuultu lause on yhä "äiti lukee tämän", joten kai kirjat meidänkin muksulle ovat merkittävässä osassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en itse asiassa ollut tuota ennen käynyt kirjastoautossa kuin joskus vuonna 1985, jolloin kirjastoauto pysähtyi viikoittain Kemissä kotitaloni edessä. Siitäkään en muista muuta kuin sen, että sieltä sai lainata Jonna Tervomaan kasetin, joka oli ihana. Siihen nähden tämä kirjastoauto lokoisine lukunurkkauksineen oli todella luksoriöösi! Ja ne kirjat! Ihan käsittämätön valikoima!

   Meillä sanotaan: "Äiti tämän lukittaa!" Pidän tätä innovatiivisena kielenkäyttönä, enkä ole oikaissut.

   Poista
 2. Voi mikä ihana postaus! Ja kirjastoautoissa on tunnelmaa, vaikkei matka ratkeakaan... Öö. Mutta erinomaista seikkailua viikkoonne :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa lapseni oli todella hämmentynyt siitä, että bussi oli parkissa eikä lähtenyt minnekään. Koko sen ajan kun olimme sisällä autossa hän odotti jännittyneenä, että milloin bussi lähtee. Ja nyt hän taitaa kuvitella, että se on aina siellä. Haastava selitettävä tuo konsepti jotenkin.

   Poista
 3. Meidän ikätoveri ei ole tietoinen kirjastoautosta, kun sellaista ei täällä ole. Sen sijaan hän on nyt puoli vuotta puhunut päivittäin jäätelöautosta, kun isänsä erehtyi sellaiseen tutustuttamaan. Näin siitä huolimatta, että jäätelöauto on jo lopettanut. Pahimmillaan jäätelöautoa kysyttiin noin 3764 kertaa päivässä kaikilta tapaamiltamme ihmisiltä esimerkiksi vaikka kirjastossa. Kannattaa todella varoa, millaiseen autoon pikkumiehen tutustuttaa! -Heta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa kaupungissanne kyllä on kirjastoauto jossain, guuglasimme tänään niitä ja näin teidän kaupunkinne auton kuvan :) Tosin ehkä se ei käy teillä päin. Ehkä voit yrittää muiluttaa mielikuvan kirjastoautosta jäätelöauton tilalle jotenkin?

   Poista
 4. Kippas kappas, niin onkin. Ja kerran kahdessa viikossa sellainen ajaa näilläkin kulmilla tai ainakin kohtuullisen matkan päässä eli parin kilsan sisään. Voi tosin olla, etten ikinä kykene aikatauluttamaan meitä sinne, mutta jos eivät jäätelöautojutut vaikene kesään mennessä, pitänee ottaa tiukat kirjastoautokeinot käyttöön! Kirjastoauto - pikkulapsen päihdehuoltoa jäätelöautosta vieroittamiseksi.

  VastaaPoista