perjantai 6. joulukuuta 2013

Ekstravapaa eli touhupäivä

Sovittiin, että itsenäisyyspäivänä hoidetaan ylimääräiset hommat. Meillä ei nykyisin ole juuri koskaan sellaisia vapaapäiviä, että jommalla kummalla ei olisi jotain menoa, joten tänään ei annettu edes lapsen sairastelun hiljentää tahtia. Tänään tässä huushollissa on:

  • Leivottu pullaa: korvapuusteja ja omenabostonia. Leivon suunnilleen kerran vuodessa pullaa, ja nyt oli se päivä. Samalla heitin viimevuotiset pakastimesta roskiin uusien tieltä. Tällä kertaa tein niin päin, että jätin palaneet kaappiin ja laitoin onnistuneet pakastimeen, ja näin maksimoin todennäköisyyden, että kaikki tulee syötyä.
  • Laitettu kolme tietokonetta siihen kuntoon, että ne voi lähettää teuraalle. Surkeaa luopua uskollisesta Taistostani, mutta puoliso katsoi minulle niin kivan uuden koneen, että se vähän lohduttaa. Kiinnyn kauheasti kaikkeen tavaraan, mikä on vähän tyhmää, koska kyllä tietokoneen pitää toimia kuin tietokone, eikä esimerkiksi kuin kuollut jänis.
  • Hoidettu noin sata ylimääräistä muovipussia oikeisiin paikkoihinsa, eli käytännössä kellariin. Täällä on tapana lysätä lapsen pieniä ja liian isoja vaatteita muovikassissa työhuoneen vahvistimen päälle. Vahvistintakaan ei itse asiassa ole kukaan käyttänyt niin kauan kuin olen sen kanssa asunut, eli kahdeksisen vuotta. Aiemmin se oli minusta siisti sisustuselementti, mutta juuri nyt aloin ajatella, että oikeastaan se onkin ruskea, iso ja turha. Hmm. No, on se kuitenkin vahvistin. Eli siisti.
  • Päällystetty kenkälaatikko kauniilla paperilla. Olen säilönyt rumia kenkälaatikoita hyllyn päällä vuosia, että päällystän ne jonain päivänä nätisti ja voimme laittaa niihin turhia tavaroitamme joita emme koskaan tarvitse. Tuli siitä aika nätti. "Mitä me tänne laitetaan?" kysyin lapselta. "Autoja!" hän ilmoitti. Mitäs tyhmiä kyselen.
  • Pesty pyykkiä. Aina pitää pestä pyykkiä, mutta tämmöisenä päivänä voi pestä kaksi pyykkikorissa vanunutta punaista puseroa. Sellaiseen ei arkisin ole aikaa, silloin mestään tummaa neljässäkympissä ja kuudenkympin lapsenpyykkiä.
  • Viety kaikki roskat, jopa lasit ja metallit. En tiedä miksi se on niin vaikeaa, kun meillä on nykyisin nekin tuossa omassa roskasysteemissä, eikä sadan metrin päässä, kuten aiemmin.
  • Laitettu quorn limonelloa, katettu pöytään oikein viiniä ja kynttilät. Verkkareissa ja leggingseissä silti istuttiin pöytään, ei sitä nyt ihan hulluksi ruveta itsenäisyyspäivän vuoksi.
  • Katsottu itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Nättinä olivat ihmiset. Vähän meitä kyllä puolison kanssa harmitti, kun itsenäisyyspäivän parasta antia on ollut, kun kaiken maailman tyypeiltä kysellään, että mitä itsenäisyys sinulle merkitsee. Sitten ollaan kehitelty yhä hassumaisempia vastauksia, jotka saatte kuulla sitten kun me pääsemme linnaan. Hihihi. Oikeasti kuitenkin olisin aivan pönäkkänä siinä ja solkuttaisin jotain, että kyllähän se merkitsee minulle elämää ja vapautta ja siteeraisin tippa linssissä Nälkämaan laulua. (Paitsi juuri nyt postatessa tuolla on joku nuori jäbä kertomassa, että ei hän oikein tiiä tietsä mitä itsenäisyys merkitsee ja sun kantsii varmaan kysyy joltain vähän vanhemmalta mitä veteraanit merkitsee, kun mulle ne on niinku historiaa. Arvostan! En vastauksen sisältöä sinänsä, vaan sitä, että kerrankin joku oli rehellinen eikä tekopyhä.)
Ainoa joulukoriste.
Lisään tähän loppuun vielä quorn limonellon ohjeen, koska se on ihan törkyhyvää. Tiedättekö sen Ysibaarin pollo limonellon? Itse en ole sitä nimenomaista syönyt, mutta olen tehnyt useamman kerran versioita tofusta ja soijasuikaleista. Tämä oli parasta, koska quornpalat ovat tosi kanamaisia.

Quorn limonello

300g quornpaloja
öljyä
sipuli
chilijauhetta tai cayennepippuria
ruokakermaa
1 rkl kurkumaa
3 valkosipulin kynttä
2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl tai enemmänkin sitruunamehua
2 rkl hunajaa
2 dl maustamatonta juggea aka jukrua aka jugurttia
suolaa
pastaa, tässä tapauksessa tuoretta nauhapastaa, spagetti lienee myös aika ok
parmesania
tuoretta basilikaa

Kuulottele quorneja ja sipulia öljyssä. Pastavesi kannattaa laittaa tulille myös ja pasta keittymään sitten kun laskujesi mukaan on järkevä hetki. En minä tiedä kauanko sinun pastasi kiehuu, tämä pitää sinun laskeman aivan itse omana itsenäsi. Lisää sörsselin sekaan chiliä tai cayennea maun mukaan. Kerma sekaan ja anna porista. Sitten sekaan kurkuma, valkosipuli, inkivääri, sitruunamehu ja hunaja. Siinä saa kuplia kunnes pasta on kypsää. Viimeisenä soosin sekaan jugge. Lautaselle raasta ihan hulluna parmesania ja basilikaa kaiken päälle nätisti.

Täti-ihminen postasi juuri myös quornista. Sitä ei voi kyllä liikaa hehkuttaa, loistava kasvisprotsku. Aion toteuttaa nuo tädin sapuskat lähiaikoina. Tykkään hirveästi ihmisten arkiruokapostauksista ja teen lähes viikottain ruokaa, johon olen saanut inspiraation blogeista. Viimeksi tein Minnan chorizopastaa, mutta tuunasin makkarat soijachorizoiksi. Aivan hyvää tuli.

PS: Siivotessani Taistoa löysin moussakan ohjeen, johon olin kirjoittanut: "HUOM! Älä missään nimessä tee tätä itsenäisyyspäivänä ellet halua seistä koko helvetin päivää keittiössä, kuten teit vuonna 2011 ja sitä edellisenä." Selvästikin olen jotain sentään oppinut, moussakaa ei ole sen koommin tehty.

4 kommenttia:

  1. Sä oot hassuin ja paras! Miksi mä en ikinä kirjoita tärkeitä lisäkommentteja resepteihini, niistä olisi joskus todella paljon hyötyä. Esimerkiksi siinä vaiheessa kun miettii, että oliko viimeksikin niin, että tämän kalareseptin kohdalla uunissakäyttöaika tuntui olevan pielessä noin viidelläkymmenellä prosentilla.

    Mulle itsenäisyyspäivä on vähän vaikea. Onneksi tänä vuonna olen lukenut postauksia siitä, mikä tässä maassa on oikeasti ihan hyvin (mm. se paras maa äideille -juttu). Yleensähän assosioin itsenäisyyden tippa linssissä kiitosta vuosille jotain viiva jotain muuta solkottaviin leijonatatuoituihin tyyppeihin, mikä on vistoa ja saa omaksumaan happaman ilmeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä aloin kirjoittaa kommentteja ihan tosissani silloin kun muutettiin tähän kaasu-uuniasuntoon. On pakko. Leivonnaisten ohjeisiin raapustan paistoaikoja tyyliin: "2,5 min käännä pelti, 5 min laita tohotin päälle, 3 min 15 sek ota pois, ensi kerralla vähemmän, paloi pohjasta." Se on niin sekuntipeliä tuon värkin kanssa.

      Mulle itsenäisyyspäivä on yleensä ylimääräinen vapaa jolloin voi vähän salaa sisimmässään miettiä itsenäisyyden merkitystä juuri minulle, isovanhempia ja sellaista, mutta enimmäkseen keskittyä naureskelemaan ironisesti urpoille. Ja vähän ahdistua siitä urpouden määrästä kyllä.

      Poista
  2. Aika puuhakas päivä! Minäkin kirjoittelen resepteihin mietteitä. Monet reseptit ovat myös "Siinan Quorn limonello" tyylisesti otsikoitu. Se on kanssa halpa huvi tällaiselle puujalalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Mietteet ohjeissa on käteviä. Mäkin nimeän ohjeita juuri tuohon malliin tai vähintään merkkaan lähteen jonnekin. Että voin sitten mennä anonyyminä haukkumaan ohjeen kommenteissa, kun olen itse ensin tupeksinut kaasu-uunin kanssa.

      Poista