lauantai 28. joulukuuta 2013

Beauty Queens

Libba Bray: Beauty Queens
Scholastic Audio, 2011
Lukija: Libba Bray

Olipa kerran niin, että Siina valitti Liinalle internetissä olevansa pulassa kuunneltuaan juuri Audiblen äänikirjansa kaksi viikkoa ennen kuin seuraava ostocredit pompsahtaisi tilille. Liina oli oitis avulias ja huomautti, että Siinan oman työpaikan systeemistä voi ihan ilmaiseksi lainata äänikirjoja ja säästi Siinalta vieläpä etsimisen vaivan komentamalla lainaamaan Libba Brayn Beauty Queensin. Kiitos Liinalle!

Ajattelin kuuntelevani Beauty Queensin helposti kahdessa viikossa, joka sen laina-aika on, mutta pian osoittautui, että olin ihan käsittämättömän väärässä. Lainasin siis Beauty Queensin uudestaan, mikä onnistui helposti, ja systeemi jopa muisti missä kohtaa olin menossa. Mainio juttu! Melkein jouduin lainaamaan kirjan kolmannenkin kerran, laina-aikaa taisi jäädä 40 minuuttia kun kuuntelin kirjan loppuun kotimatkalla joululomalta junan leikkivaunussa. Tehokasta. En siis vahtinut lasta kuunnellen äänikirjaa, vaan kuuntelin aina sillä välin kun puoliso temmelsi liukumäessä. Ettette nyt kuvittele, että olen poissaoleva äiti. Olen ehkä välillä, mutten noin suunnitelmallisesti.

No mutta. Beauty Queenshan oli aivan mahtava! Miss Teen Dream -kandidaattien lentokone jysähtää autiolle saarelle. Tarina on vähän niin kuin Lost meets Kärpästen herra meets joku pirteä feministi meets ihan uskomaton mielikuvitus. Teinimissit ovat kukin aikamoisia persoonia, yhden otsassa töröttää lentokoneen ruokatarjotin, mutta sen voi aina peittää tyylikkäällä otsiksella. Tarina sijoittuu jonnekin lähitulevaisuuteen, jossa on vain yksi yhtiö, joka mainostaa aina välillä hillittömiä tuotteitaan ja televisio-ohjelmiaan. Mutta saari ei ehkä olekaan ihan autio. Ja mitä tekemistä kuuluisalla Miss Teen Dream -voittajalla Ladybird Hopella on kauhean omahyväisen diktaattori Momo B. Chachan kanssa? Ja haaksirikkoutuvatko tositv-sarjan uskomattoman komeat merirosvot saarelle puhtaat jauhot pussissaan? Ja onko ekoterroristi ja ornitologi Tane vain Maryloun mielikuvituspoikaystävä?

Vaikka kirja olisi ollut erinomaisen viihdyttävä pläjäys varmasti paperikirjanakin, olin hyvin vaikuttunut Libba Brayn suorituksesta lukijana. Ihan käsittämättömän hyvä! Vieläkin kaikuu päässä Miss Texasin huuto rannalla: "Miss Teen Dreamers! Gather round!"

4 kommenttia:

 1. Jee! Säkin tykkäsit! Ihanaa! Minustakin Brayn lukijasuoritus oli mitä huikein. Etenkin Miss Texas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin kaikista misseistä kovasti, mutta suosikkihahmojani olivat kyllä merirosvojen johtajajäbä ja Momo B. Chacha. Ihan mahtavaa porukkaa!

   Tuo Libba Brayn lukijuus on silleen kyllä vähän häiritsevä, että nyt kun aloin kuunnella Woolia, on se lukija IHAN HITON KAMALA verrattuna häneen. Onneksi se tarina oli alusta asti niin imevä, ettei se ehkä haittaa niin paljon. Mutta miksi pitää ääninäytellä jos ei osaa? Vähän jännittää, meinaako se lukijamimmi vetää tosiaan koko omnibus-opuksen madalletulla äänellä, koska kuulostaa, että se on tähän saakka puhunut vain yhdet vuorosanat luonnollisella äänellä. Ja kaikki miesäänet kuulostaa ihan todella huonolta sketsisarjalta. Yhyy yhyy.

   Poista
 2. Kiitos muistutuksesta, muistan bonganneeni tämän Liinan blogista mutta sittemmin unohtaneeni. Äänikirjan kuunteluun tarvittavia vehkeitä ei kai tällä hetkellä ole (vai saako näitä ipodiin, pitää kysyä siipalta, se tietää nämä jutut) mutta voisin kyllä lainata paperisenakin. Vaikuttaa hulvattomalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisesti tätä ei tainnut ainakaan HelMetistä saada paperisena. Ehkä kannattaa tehdä hankintaehdotus? Mutta suosittelen kyllä voimallisesti äänikirjakokemusta, oli hauskaa!

   Poista